+ Meer informatie

Waalse gemeente

2 minuten leestijd

In het RD van 25 september werd stilgestaan bij het vierde eeuwfeest van de Waalse Hervormde Gemeente te Den Haag. In de begintijd van die gemeente heeft Louise de Coligny met haar bijzondere achtergrond een onuitwisbaar stempel gedrukt op het kerkelijk gebeuren in haar dagen, waardoor ze voor haar deel kenmerkende trekken heeft kunnen geven aan de Franssprekende gemeenten in Nederland.

Het bij haar aanwezige gevoel, dat naar verdraagzaamheid neigde, had ze overgenomen van haar vader, de vermaarde Caspard de Coligny, die in 1572 vermoord werd in de Bartholomeüs-nacht te Parijs en gedurende zijn leven als admiraal van Frankrijk en als leider van de hugenoten een spilfunctie vervulde op internationaal

Dit allemaal wetende, is wat ds. G. A. Staal in het vraaggesprek opmerkte door te zeggen: „We kunnen ons als kleine kerkelijke gemeenten geen grote tegenstellingen permitteren" bij mij wat pragmatisch overkomen. Je kunt rustig stellen dat het dieper zit en dat het wezenlijke in de structuur van de Waalse gemeenten boven alles uit de wil is om te streven naar saamhorigheid. Die gemeenten zien zeker geen heil in kerkelijke maatregelen en sancties, welke -zoals in de praktijk leert- na verloop van tijd toch niet meer serieus worden genomen, althans op den duur het tuchtkarakter van de excommunicatie gaan verliezen.

Al het menselijke, hoe religieus ook geladen, blijkt vatbaar te zijn voor het verschijnsel van de verjaring.

Het draait in de Waalse gemeente om deze essentie: het elkaar vasthouden. Vóór alles hecht men waarde aan de innerlijke discipline, te weten de zelftucht.

Natuurlijk speelt ook de Franse taal als bindmiddel een niet te verwaarlozen rol.

P. Aalbersberg Kometenlaan 52 3721 JV Bilthoven

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.