+ Meer informatie

Baksteenindustrie in grote problemen

Voorraad stenen ongekend groot

2 minuten leestijd

ARNHEM — De ruim 100 baksteenfabrieken in ons land zijn na drie saneringsronden in de jaren zeventig als gevolg van de huidige malaise in de bouw opnieuvK in moeilijkheden geraakt. Hun voorraad metselstenen is opgelopen tot een naoorlogs record van circa 850 miljoen stuks. De normale werkvoorraad is 350 miljoen stenen.

Steenfabrieken hebben dit jaar door middel van werktijdverkortingen en andere maatregelen hun produktie inmiddels met twintig procent (vergeleken met voorgaande jaren) verminderd. Binnen de Vereniging de Nederlandse baksteenindustrie wordt al gesproken over een nieawe saneringsronde, waarbij mogelijk, evenals in de jaren zeventig, zwakke bedrijven door de overblijvende steenfabrieken gezamenlijk worden uitgekocht.

De nieuwe sanering staat echter nog niet vast en hangt af van de ontwikkelingen, aldus een woordvoerder van de vereniging.

66fabrieken

De afgelopen winter was er werktijdverkorting bij 66 steenfabrieken, waarbij in totaal 3000 werknemers waren betrokken. De gehele Nederlandse baksteenindustrie telt circa 4500 werknemers. Met de zomer in aantocht zullen veel van de werktijdverkortingen volgens de vereniging baksteenindustrie weer ongedaan worden gemaakt. Nederlands grootste steenfabrikant Terwindt en Amtz (acht vestigingen), kondigde dezer dagen echter nog een nieuwe serie werktijdverkortingen voor haar bedrijven aan.

Faillissementen op grote schaal van steenfabrieken als gevolg van de slechte gang van zaken jn de bouw ligt volgens de vereniging niet in het verschiet. Wel hebben twee kleinere steenfabrieken in de afgelopen maanden het loodje gelegd. De veteniging verwacht, dat er in de komende drie tot vier jaar weinig verandering zal komen in de situatie rond de steenfabrieken. Tot 1985 houden wij rekening met ongunstige afzetverwachtingen en zal er geen belangrijk herstel zijn, aldus een woordvoerder van de baksteenindustrie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.