+ Meer informatie

Wat een belangstelling voorouderen!

2 minuten leestijd

Het zou niet zo moeilijk zijn om iedere veertien dagen een aantal pagina's van Terdege te vullen met artikelen die dagelijks in de vaderlandse pers verschijnen over ouderen en ouderenbeleid. Het is opvallend dat deze grote belangstelling dit jaar is ontstaan, terwijl in 1993, welk jaar nog wel was uitgeroepen tot "jaar van de ouderen", de publiciteit maar matig was. Natuurlijk weten we allemaal wel hoe de spectaculair gegroeide aandacht is ontstaan. Toen een aantal ouderen hoorden dat er plannen waren om de aow te verlagen, werden ze wakker en bedachten dat hun generatie enkelen miljoenen kiezers omvatte. Ze roerden de trom en richtten enkele politieke partijen op. Begrijpelijk, omdat de meeste bestaande partijen weinig belangstelling vertoonden voor deze vergrijzende stemmers. Verstandig kan die oprichting van eenzijdige belangenpartijen niet worden genoemd. Er is immers in dit land zoveel meer aan de orde en alles hangt met alles samen. Bovendien, vanuit welk beginsel operen zulke ouderenpartijen eigenlijk? Daar is nog weinig over vernomen. Het is goed dat de politiek zich wat meer buigt over de problematiek LJ. Ruijgrok van verouderend Nederland. Regeren is immers vooruitzien. Een commissie onder voorzitterschap van burgemeester Welschen van Eindhoven liet een belangwekkend rapport het licht zien. Daarin komt men tot de conclusie dat er door de vergrijzing meer geld nodig is. Ieder jaar één procent, zo wordt gesteld, en dat valt eigenlijk mee. De commissie laat daarbij wel weten dat, om een en ander betaalbaar te houden, er veel meer „zorg op maat" moet worden verleend. Dat klopt, want de Nederlandse Vereniging van Bejaardenoorden meldt dat bijna de helft van de 130.000 bewoners van bejaardenoorden gemiddeld hooguit 40 minuten zorg per dag nodig hebben. Een goed geoliede thuiszorg laat mensen in hun vertrouwde woonomgeving en is een goed middel om de kosten beheersbaar te houden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.