+ Meer informatie

Visserij te kijk in haven Lauwersoog

Op zaterdag 9 mei

2 minuten leestijd

GRONINGEN — Met de bedoeling meer bekendiieid te geven aan de visserij en de daarmee verband houdende bedrijvigheid op Lauwersoog zal op zaterdag 9 mei een open dag worden gehouden.

In het afslaggebouw worden demonstraties gegeven van het verwerken van vis vanaf de vangst tot aan de consument. Ook wordt er een groot aantal vissoorten tentoongesteld. Er zullen verschillende stands ingericht worden terwijl er een overzichtstentoonstelling is van de afsluiting van de Lauwerszee en een film over de visserij.

Er bestaat ook de mogelijkheid om tegen betaling van één gulden met een gamalenkotter een vaartocht te maken op het wad.

Om elf uur 's morgens wordt er een demonstratie parachutespringen gegeven door het paracentrum Texel, 's Middags wordt er een reddingsactie ondemöhien

Verder zijn er de zeilschoener „De Eendracht" (eigendom van de stichting „Het zeilend zeeschip"), een Noordzee kotter en het marineduikvaartuig Hr. Ms. Woerden. Demonstraties met radarapparatuur worden gegeven en ook de Marnecolonne van het Nederlandse Rode Kruis is aanwezig.

Groei

De yissershaven en de visafslag zijn in 1973 in gebruik genomen, na de afsluiting van de Lauwerszee. In de daarop volgende jaren hebben de ontwikkelingen een zeer grote vlucht genomen. Niet alleen Groningse en Friese vissers maken regelmatig gebruik van de haven en de visafslag, ook schepen uit andere Nederlandse visserijhavens bezoeken de haven van Lauwersoog. Daarnaast zijn er schepen uit onder andere Duitsland en Denemarken vertegenwoordigd.

Wat betreft de gamalenvissers en het aantal buitenlandse vissers is Lauwersoog de laatste jaren zelfs de grootste aanvoerhaven van Nederland.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.