Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Jam en taart van nazomerfruit

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Jam en taart van nazomerfruit

2 minuten leestijd Arcering uitzetten

Van vers fruit kunnen we heerlijke jams en taartvullingen maken. Er zijn nu volop bessen, bramen en pruimen en in de boomgaard liggen de valappeltjes voor het oprapen. De smaak van verschillende fruitsoorten is heel goed te combineren.

Nodig voor circa 1,5 liter jam
- 750 gram valappeltjes
- 750 gram bramen
- 250 gram pruimen
- 250 gram rozenbottels
- 1,75 kilo suiker
- sap van 1 citroen

Werkwijze
- Maak vooraf de jampotten schoon met warm sodawater en spoel ze goed na.
- Pluk vruchten op een droge dag, gebruik geen overrijpe of beschadigde vruchten.
- Was het fruit, snijd het in stukjes en doe het in een grote pan met een zware bodem. Voeg er een bodempje water aan toe.
- Kook de vruchten tot ze zacht zijn en zeef de schillen en pitjes eruit.
- Zet de pan met de gezeefde jam opnieuw op het vuur en roer de suiker erdoor tot deze is opgelost.
- Roer het citroensap erdoor.
- Laat de jam zachtjes koken tot ze is ingedikt.
- Zet de schone jampotten op een natte theedoek zodat het glas niet knapt wanneer ze gevuld worden.
- Giet de hete jam in de potten en doe de deksel erop.


Nodig voor vruchtentaart:
- 250 gram bloem
- 0,5 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel vanillepoeder
- 1 theelepel zout
- 8 eetlepels zonnebloemolie
- 5 eetlepels water
- sap van 1 citroen
- 2 zure appels
- 1 zakje taartgelei
- 250 gram jam

Werkwijze:
- Meng bloem, bakpoeder, vanillepoeder en zout.
- Voeg hieraan de zonnebloemolie, het water en het citroensap toe.
- Kneed hiervan het deeg en verdeel dit over een ingevette bakvorm. Maak de randjes niet te hoog.
- Snijdt de zure appels in dunne partjes en leg ze op het deeg.
- Bak het deeg met de appels in ongeveer 15 minuten gaar bij 150 graden.
- Maak de jam aan met het geleimiddel.
- Verdeel de jam over de taart.


Pectinegehalte
Suiker voorkomt bederf van de jam en is nodig om de jam te doen stollen. Ook de pectine in de vruchten is van belang voor het stollingsproces. Vruchten met een hogere zuurgraad bevatten veel pectine en laten de jam beter stollen. Het pectinegehalte neemt af wanneer vruchten (over)rijp worden. Combineer vruchten met een laag pectinegehalte met vruchten die veel pectine bevatten. Ook kan citroensap worden toegevoegd of een speciaal verkrijgbaar pectinepreparaat.
Weinig pectine bevatten onder andere: peer, abrikoos, rabarber, framboos, aardbei en kersen.
Vruchten met een gemiddeld pectinegehalte zijn: druiven, pruimen, bramen, bosbessen en zwarte bessen.
Vruchten die een hoog pectinegehalte hebben, zijn bijvoorbeeld: veenbessen, kruisbessen, appelen, rode bessen, kweeperen en citrusvruchten.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 2003

Terdege | 88 Pagina's

Jam en taart van nazomerfruit

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 2003

Terdege | 88 Pagina's