+ Meer informatie

NAVO-kritiek wordt toch verwerkt in Defensienota

Vredeling rapporteert ministerraad

3 minuten leestijd

De kritiek die de overige NAVO-landen op de Nederlandse defensieplannen hebben uitgeoefend zal worden verwerkt in de voorstellen, die waarschijnlijk 11 juli aan de Tweede Kamer worden voorgelegd. Dit heeft de minister van defensie, ir. H. Vredeling, gisteren, na de halfjaarlijkse bijeenkomst van de ministers van defensie in Brussel, meegedeeld. Hij heeft nog gisteravond rapport uitgebracht in de ministerraad. Uit de woorden van minister Vredeling zou men kunnen opmaken dat de plannen, ook die op lange termijn, zullen worden gewijzigd.

De verklaring dat de vermindering van parate troepen afhankelijk zal worden gesteld van het slagen van de onderhandelingen over troepenvermindering in Midden-Europa (MBFR), is, zo zei de minister, „als bevredigend" aanvaard..

Er is vrijdag in Brussel „kritiek van diverse aard" geleverd op die onderdelen van de plannen die niet onder de MBFR vallen. Minister Vredeling verklaarde met deze kritiek persoonlijk „heel erg serieus" rekening te zullen houden en zgde toe dat deze kritiek in de voorstellen aan de Tweede Kamer zal worden verwerkt.

VIJFDE DIVISIE

De opmerkingen die vrijdag in Brussel zijn gemaakt over de korte termijnplanning van de Nederlandse regering „zullen zo goed mogelijk worden opgevangen", aldus minister Vredeling. Aangenomen wordt dat deze uitlating betrekking heeft. op. de mechanisatie van de vijfde divisie, •welke — indien deze mechanisatie 'liiet zou plaatsvinden — toot een ^ï,lopdivisie", zou worden gereduïéerd. De vijfde divisie is, met de eerste en de vierde, bestemd voor de verdediging van het Nederland toegewezen „vak" in West-Duitsland.
Niet slechts de Duitse minister van defensie Georg Leber zou hebben aangedrongen op mechanisering van de vijfde divisie. Ook België, dat zou vrezen een deel van de Nederlandse defensietaak te moeten overnemen.

BETROUWBAAR

De zorg dat Nederland eenzijdig tot vermindering van de parate troepen zou overgaan, en daarmee de westelijke onderhandelingspositie in de MBFR-gesprekken zou verzwakken, was reeds met de eerder gedane toezegging weggenomen. Minister Vredeling heeft vrijdag opnieuw verklaard, dat Nederland een betrouwbaar bondgenoot zal blijven, en zijn aandeel in de gemeenschappelijke defensie zal blijven leveren.
De investeringen die in de jaren '80 moeten worden gedaan zijn echter van een dergelijke omvang dat zij eenvoudig niet te betalen zijn. Daarom zal op een andere wijze (door specialisatie) een oplossing moeten worden gezocht, aldus ir. Vredeling.

Nederland zou zich, bij wijze van voorbeeld, kunnen ^ecialiseren op het gebied van de marine en de scheepsbouw, en hieraan het geld besteden dat op andere gebieden kan worden bespaard. „Het gaat er niet om minder te doen, maar het op een andere en betere wijze te doen".

„ONGELUKKIG"

Premier Den Uyl voelt zich „ongelukkig" wat betreft de onjuiste publikaties, die hij de afgelopen weken gelezen heeft over het defensiebeleid van Nederland. „Wij staan open voor kritiek en commenttaar van de NAVO", zo zei premier Den Uyl. „Maar wij zullen de grondslag voor ons defensiebeleid niet loslaten". Volgensde premier heeft Nederland bij het opstellen van het plan om de structuur van de landmacht te wijzigen — na verloop van jaren een troepenvermindering en een versterking van het materieel — zich steeds gebaseerd op het uitgangspunt, dat in de pas gelopen moeten worden met het verloop van de onderhandelingen tussen West en Oost over wederzijdse, evenwichtige vermindering van strijdkrachten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.