+ Meer informatie

Goes in actie tegen paranormale beurs

Ds. K Jonkman: „Wat daar gebeurt, is in strijd met het Evangelie"

4 minuten leestijd

GOES - Tot in de wijde omtrek zijn reclameborden aangebracht voor de paranormale manifestatie die vanaf vandaag tot en met zondag in Goes wordt gehouden. Massaal worden de bewoners uitgenodigd om kennis te maken met de duistere praktijken van spiritïsten en astrologen. Intussen hebben diverse kerken de handen ineen geslagen om de Zeeuwen van een bezoek te weerhouden. „Wat daar gebeurt, is absoluut in strijd met het Evangelie", aldus een predikant.

Para Norma, een beurs met aandacht voor paranormale geneeswijzen, wordt voor het tweede achtereenvolgende jaar in Goes gehouden. Volgens de organisatoren was de manifestatie in 1992 „met een hondertal deelnemers en een ongelooflijke hoeveelheid bezoekers een daverend succes". Het is de bedoeling dat het evenement jaarlijks vrordt herhaald.

Volgens Para Nomia constateerde de Provinciale Zeeuwse Gezondheidsraad al in 1985 dat het bezoek aan paranormale genezers en alternatieve therapeuten in Zeeland beduidend hoger ligt dan in de rest van Nederland. Op de beurs zullen zo'n honderd alternatieve genezers zich presenteren, onder wie astrologen, handlijnkundigen, iriscopisten, magnetiseurs en ufologen. De reclameborden voor de manifestatie zijn tot in de wijde omtrek van Goes te vinden.

Folders
Met het oog op Para Norma '93 houden de gezamenlijke evangeliesatiecommissies van de hervormde buitengewone wijkgemeente (Gereformeerde Bond) en de christelijke gereformeerde kerk vanavond een gebedsdienst in het kerkgebouw De Hoogte in Goes-Zuid. Tijdens de bidstond houdt onder meer de plaatselijke hervormde predikant ds. T. W. van Bennekom een meditatie en hoopt ds. K. Jonkman van de Goese christelijke gereformeerde Maranathakerk de gebeden te leiden.

Evangelisatie-ouderling P. J. de Schipper van de Maranathakerk: „Wij hopen op zaterdag en zondag op diverse momenten te posten bij de Zeelandhallen. Graag willen we op het terrein zelf aanwezig zijn en een stukje getuigenis geven van de enige en ware Weg. Wij delen folders uit. Wij hopen en bidden om in gesprek te komen met bezoekers van Para Norma. Dat kan moeilijk zijn, maar als je mag spreken in Gods kracht, is het niet onmogelijk.- Het schenken van een Bijbel kan een gevolg zijn".

De Schipper verwacht felle reacties van bezoekers. „Daarom kan niet iedereen van de kerk mee naar de beurs. In bepaalde situaties kun je naar elkaar verwijzen. Wij zullen ons niet uitdagend opstellen om een discussie uit te lokken. Wij staan en getuigen, niet dwingend of overtuigend. Alleen de Heilige Geest kan overtuigen .

Duisternis
De christenen uit de diverse kerken trekken om die reden niet naar de beurs met spandoeken of grote pamfletten. Ds. K. Jonkman vindt het wel belangrijk dat er mensen uit de kerk aanwezig zijn bij de Zeelandhallen. „Wat daar gebeurt, is absoluut in strijd met het Evangelie. Tegenover de duisternis willen wij het Licht stellen. Wij moeten de mensen wijzen op de weg tot Jezus Christus".

De Goese predikant vindt dat het uitgangspunt van al het gebodene bij Para Norma in het rijk van de duisternis ligt, zonder te beweren dat daar nu letterlijk alles occult is. Hij denkt dat sommige mensen puur uit nieuwsgierigheid naar zo'n mapifestatie gaan.

Ds. Jonkman raadt het christenen ten zeerste af om poolshoogte te nemen bij de stands. „Laten wij maar bescheiden buiten blijven en ook niet op een verkeerde manier getuigen. Het trieste van alles vind ik dat er blijkbaar behoefte is aan zulke zaken. Heel voorzichtig wil ik zeggen dat ik de indruk heb dat wij als christenen over het algemeen in onze persoonlijke levensfeer, in woord en daad, te weinig getuigen", aldus de Goese pastor.

Vulling
Zijn hervormde collega ds. T. W. van Bennekom beschrijft dat ieder mens naar een stukje vulling in zijn leven zoekt. „Als je dat echter zoekt bij Para Norma, ben je totaal verkeerd bezig. Het grootste deel van wat daar geboden wordt, is occult of occult belast. Ik denk alleen al aan de sfeer die er heerst. Ga nooit naar binnen. Je bent veel eerder in de ban van de geest uit de afgrond dan je zelf denkt. Zeg als kerkmens niet dat je sterk genoeg staat. Een man als Paulus heeft er ook altijd tegen gewaarschuwd. Hij heeft tijdens zijn reizen heel wat van dat spul ontmoet", reageert ds. Van Bennekom. Ds. N. W. Schreuder van de plaatselijke gereformeerde gemeente zegt dat hij aan de beurs Para Norma het liefst zo weinig mogelijk ruchtbaarheid geeft. „Als je zoiets in een negatief daglicht stelt, pakt het voor de organisatoren vaak positief uit. In Goes zelf merk ik bovendien weinig van de beurs. Daarom besteed ik er, behalve in de prediking, liever geen aandacht

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.