+ Meer informatie

Rechter slaat lasergun uit handen politie

2 minuten leestijd

LEEUWARDEN (ANP) - De lasergun mag niet meer gebruikt worden voor het beboeten van hardrijders. Bovendien mogen autobestuurders gewoon een zogenaamd lasershield in hun auto hebben om een 'schot' van de lasergun af te weren.

De rechtbank in Leeuwarden heeft het openbaar ministerie gisteren niet-ontvankelijk verklaard in een principezaak over het gebruik van laserapparatuur in auto's. Volgens de rechtbank kan het OM door gebrek aan duidelijke regelgeving geen strafvervolging instellen voor het gebruik van dit soort apparatuur.

Ook is volgens de rechtbank de verstorende werking van lasershields niet duidelijk. Onderzoeken door TNO en het Nederlands Forensisch Instituut hebben "die duidelijkheid allerminst geboden", aldus het vonnis. Door de onverbiddelijke uitspraak in Leeuwarden gaan vijftien verdachten vrijuit, nadat tegen hen een boete van 225 euro was geëist wegens het belemmeren van de opsporing.

De rechtbank in Leeuwarden is de eerste die vervolging in lasershieldzaken ongeldig verklaart. Eerder veroordeelde de rechtbank in Amsterdam, mede op basis van dezelfde TNO-rapporten, wel automobilisten die een lasershield in hun auto gebruikten. Veroordelingen waren er ook in Den Haag, Middelburg, Zwolle en Assen.

Volgens de rechter in Leeuwarden is er noch een wet noch een norm die het gebruik van laserapparatuur in auto's regelt. Het op grond van artikel 184 Wetboek van Strafrecht (opzettelijk verstoren van opsporing) vervolgen van bezitters van laserapparatuur ging de rechtbank dan ook veel te ver. Burgers kunnen volgens haar ook laserapparatuur in de auto hebben voor hun comfort of ter bevordering van de verkeersveiligheid. Daarbij is de door de politie gebruikte lasergun niet opgenomen in een uit 1993 stammende Regeling meetmiddelen politie.

Advocaat W. Anker is blij met de uitspraak. Hij voorziet een run op de laserapparatuur en het einde van het gebruik van de lasergun. Zolang snelheidsmetingen met de lasergun geen bewijsmateriaal voor snelheidsovertredingen zijn, hebben mensen volgens persrechter P. Wijtsma de verstorende apparatuur helemaal niet nodig. Een boete kan, ten gevolge van het vonnis, immers niet meer worden opgelegd.

Het OM gaat in hoger beroep. In het vonnis krijgt de vervolgende instantie er flink van langs. Landelijk verkeersofficier van justitie J. Spee verwerpt de kritiek van de rechter dat de gun niet is opgenomen in de Regeling meetmiddelen politie. Dat is volgens hem helemaal niet nodig, gezien een eerdere uitspraak van de Hoge Raad.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.