+ Meer informatie

Eis van 1,5 jaar voor tapijtverduistering

„Timzo Tapijt betaalde overwerk zwart"

2 minuten leestijd

ZWOLLE (ANP) - De officier van Justitie bij de rechtbank in Zwolle, mr. J. R. Klunder, heeft tegen de 44-jarige J. B. uit Genemuiden een gevangenisstraf van 1,5 jaar (waarvan zes maanden voorwaardelijk) en een boete van 100.000 gulden geëist. De man wordt ervan verdacht enorme hoeveelheden tapijt bij zijn voormalige werkgever, Timzo Tapijt in Genemuiden, te hebben verduisterd.

B., die tot de verduistering aan het licht kwam fractievoorzitter van de SGP in zijn woonplaats was, zou als chef van het magazijn van 1983 tot en met 1990 samen met de 44-jarige J. T. uit Genemuiden voor acht ton hebben verduisterd. Tegen T. werd een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, geëist.

B. wordt door de officier als leidinggevende figuur van de verduisteringen gezien. Hij was ook degene die in zijn eentje doorging met leveringen aan afnemers nadat beiden in augustus 1989 van hun werkgever een waarschuwing hadden gekregen. Die wist dat er verduistering had plaatsgevonden, maar dacht dat het om een bedrag van zo'n 10.000 gulden ging.

Het tapijt, van kleine couponnen tot moederrollen van 150 meter, werd voor de helft van de werkelijke prijs geleverd aan vier afnemers. Berekeningen van de politie hebben uitgewezen dat B. 3,5 ton beter werd van de verduisteringen; T. zou 70.000 gulden hebben verdiend. Overigens zeggen beide verdachten dat zij het niet echt voor het geld hoefden te doen. Beiden hadden een goed inkomen en zouden bovendien voor veel overwerk zwart zijn uitbetaald. Volgens B. kon zijn gezin van dit zwarte geld vaak rondkomen en hoefde het gewone salaris niet te worden aangesproken.

Helers

De officier van Justitie eiste tegen de 42-jarige G. M. uit Enschede een gevangenisstraf van achttien maanden (waarvan zes maanden voorwaardelijk) plus een boete van 100.000 gulden. Dit op verdenking van verduistering van 260 rollen tapijt in de jaren 1985 tot en met 1990. De rollen tapijt waren eveneens afkomstig uit de tapijtfabriek Timzo in Genemuiden.

Tegen drie andere vermeende helers uit Genemuiden en Sint Jansklooster werd een voorwaardelijke celstraf van twee maanden geëist, alsmede straffen van vier tot tien maanden (waarvan twee tot vijf maanden voorwaardelijk) en daarnaast geldboetes van 25.000 tot 50.000 gulden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.