+ Meer informatie

Dumpen van radio-actief afval verboden

1 minuut leestijd

DEN HAAG — Nederland mag voorlopig geen radio-actief afval in de Atlantische oceaan storten. De Kroon moest eerst beslissen over diverse beroepschriften van milieu-organisaties en particulieren.

Dit is het gevolg van de uitspraak donderdag van de voorzitter van ae afdeling geschillen van de Kaad van State in Den Haag, staatsraad Veringa, die de beschikking van minister Ginjaar van Volksgezondheid en milieuhygiëne inzake het verlenen van een vergunning voor het storten van radio-actief afval heeft geschorst. De Kroon zal naar verwachting enkele maanden nodig hebben om over de beroepschriften te beslissen. Dit houdt in dat de stortingen voorlopig dit jaar niet doorgaan omdat door de weersgesteldheid in de Atlantische oceaan na september niet meer kan worden gedumpt.

Begin juni zou een Nederlands schip met door de stichting Energie-onderzoekcentrum Nederland (ECN) opgehaald radio-actief afval de haven van Umuiden verlaten met bestenmiing de Atlantische oceaan. Deze operatie gaat nu niet door.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.