+ Meer informatie

Glasfabriek zwicht voor milieu-eisen uitstoot gas

Bedrijf stopt met beroepsprocedure

2 minuten leestijd

SCHIEDAM (ANP) - De Vereenigde Glasfabrleken NV te Schiedam heeft gistermorgen de AROB-procedure gestopt die het bedrijf bij de Raad van State had aangespannen. De directie is alsnog gezwicht voor milieu-eisen van de provincie, waartegen het aanvankelijk in beroep was gegaan. Verder is bij de provincie een zogenaamde revisievergunning aangevraagd.

De glasfabriek kwam in opspraak toen de Dienst Centraal Milieubeheer Rijnmond (DCMR) medio 1989 metingen verrichtte omtrent zogenaamde fluorbevattende afgassen. De fluoruitstoot overschreed de vastgestelde zogenoemde TA-Luft-norm van maximaal 5 milligram per kubieke meter ruimschoots, want er werden zelfs waarden tot 15.9 milligram gemeten, aldus een woordvoerder van de DCMR.

De glasfabriek beschikte sinds 1975 over een vergunning waarin werd bepaald dat fluorhoudende gassen niet naar buiten mochten worden geloosd. De provincie Zuid-Holland -verantwoordelijk voor het afgeven van de vergunning— verzocht daarop de fabriek maatregelen te nemen zodat geen fluor meer geloosd kon worden.

Procedure

Toen de Vereenigde Glasfabrleken blijk gaf niet mee te willen werken, besloot de provincie begin dit jaar een zogeheten „dwangsom-beschikking" af te geven. Hierin werd vastgelegd dat de fabriek binnen twee jaar de juiste aanpassingen diende te hebben uitgevoerd, op straffe van een dwangsom van 500.000 gulden tot maximaal 3 miljoen gulden per maand.

De glasfabriek startte daarop een AROB-procedure. Gistermorgen bleek men het beroep te hebben ingetrokken en heeft de Vereenigde Glasfabrleken NV zich bereid verklaard aan de gestelde norm te voldoen. Er zullen hiervoor maatregelen worden getroffen.

Tevens heeft het bedrijf verzocht om een „revisievergunning". Dat houdt in dat alle benodigde vergunningen zullen worden herzien en aan de huidige eisen aangepast. Met de provincie is overeenstemming bereikt dat dit voor 1-995 afgerond dient te zijn.

Adjunct-directeur Havermans van de glasfabriek liet weten geen enkel commentaar op het intrekken van het beroep te willen leveren. Hij wilde ook niet ingaan op de vraag waarom het bedrijf alsnog zwicht voor de milieu-eisen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.