+ Meer informatie

Gemis, eenzaamheid, of: alle dingen nieuw?

5 minuten leestijd

Dit is de laatste maand van het jaar. De donkerste maand. De drukste maand. De vermoeiendste maand. De meest emotionele maand. Voor velen een moeilijke maand. Uzegt: u noemt nogal wat op. Ja, zeker. Maar het voornaamste heb ik nog niet gezegd. Voor Gods kinderen is het een lichte maand, als het adventsleven praktijk is doorgenade!

Weemoed
Menigmaal hoort u zeggen: ik zie zo tegen de kerstdagen en de jaarwisseling op. En dat is zo goed te begrijpen. Als het gezin in de loop van dit jaar incompleet is geworden. Als u voor het eerst de kerstdagen en de jaarwisseling meemaakt (misschien moet ik zeggen doormaakt) zonder uw man/vrouw/kind/ vader/moeder. Die lege stoel... Sommigen dekken uit macht der gewoonte per ongeluk de tafel ook nog voorde overledene... Een leeg bord, een bord met een traan... Wie zal de weemoed kunnen verwoorden. .. Je moet het zelf meemaken om te weten wat het is. ,,Mijn levensvreugde is gedoofd. Het leven gaat verder. Het kan niet anders. Maar u moet niet vragen hoe. Soms denk ik dat het een klein beetje gaat maar dan opeens, door een geringe gedachten-associatie, is het weer helemaal mis. En ik moet er maar niet te veel met anderen over praten, heb ik wel gemerkt. Want het begint hen te vervelen. Dan ben ik bang dat er straks helemaal niemand meer komt. O, dat smartelijke verdriet en gemis. En wat zie ik tegen het moment van afscheid nemen van 1990 op. Het jaar waarin zoveel in mijn leven is veranderd... Als ik een jaar terugdenk. En nu... Nu is er een plooi in mijn leven gekomen, waarvan ik oud word."

Eenzaam
Een ander zegt:,, Ook ik zal blij zijn als alles weer achter de rug is. Het gewone leven is nog het beste. Al weken zijn mijn collega's op kantoor druk over de kerstdagen en de jaarwisseling. Het zijn zulke gezellige dagen. Zulke huiselijke dagen. Zij hebben een gezin... Maar ik? Ik ben helemaal alleen. Het is alles asgrauw. En aan het eind van de laatste werkdag word ik helemaal naar... ,, Prettige kerstdagen." ,,Prettige kerstdagen en jaarwisseling." Ik zal maar weer ergens gaan logeren. Je moet toch wat. Op je eentje thuis blijven doe je ook niet gauw. Daar kom je dan thuis. Niemand die op je wacht. De muren vallen op mij neer. ,,Prettige kerstdagen" echoot het nog in mijn oren. Wat zijn anderen toch bevoorrecht boven mij. En zij vinden alles maar heel gewoon. Maar ik ben als een vergeten koffer op het perron... Zo gaan de jaren voorbij... Zo verloopt verder mijn leven. Jaar in. Jaar uit. Van Kerstfeest tot Kerstfeest... Ik had het ook graag anders gewild. Maar het is niet anders... In mijn jeugd had ik veel verwachting van het leven. Ik had alles al zo ongeveer uitgestippeld hoe ik het hebben wilde... Maar er is helaas niets van terecht gekomen. Al mijn vroegere idealen staan als dode bomen langs de kant van de weg. Ook dit jaar zijn ze op mijn werk iedere keer rondgegaan voor een cadeau wegens verloving, huwelijk of geboorte. Voor mij is dat nog nooit gedaan en het zal waarschijnlijk ook nooit gebeuren. .. Ik moet zo vaak anderen feliciteren zonder dat ik ooit gefeliciteerd word... (Alleen met mijn verjaardag!) Nee, het is zoals ik net al zei: asgrauw. Eentonig. Saai. Nooit iets interessants. Nooit eens iets anders!"

Cyclus
Ieder jaar is een défilé van voorbijgaande verschijnselen. Het is afmattend en vermoeiend. Het jaar al weer bijna om? De zon is opgegaan en ondergegaan. De wind is opgestoken en weer gaan liggen. Het ene geslacht komt en het andere gaat. Daar is de wisseling der jaargetijden. Lente, zomer, herfst en winter. Steeds weer die kringloop. En het lijkt of het steeds sneller gaat...,, Al deze dingen worden zo moede dat het niemand zou kunnen uitspreken", Pred. 1:8a. Steeds die terugkeer van dezelfde dingen. Nooit iets nieuws. Het is al zo geweest in de vorige eeuwen. Uitermate vermoeiend. Maar niet boeiend. De maand december... Kerstzangdienst hier en kerstmiddag daar... Vorigjaarook...

Nieuw
Nu kom ik waar ik wezen wil. Want er is wel terdege een andere werkelijkheid! De geboorte van het Kind in Bethlehem is werkelijk iets nieuws. Er is nooit iemand geboren zonder zonde. Maar zie hier! Het vleesgeworden Woord. , ,Zie, Ik maak alle dingen nieuw" (Openb. 2:5b). U moet niet denken in kaders van voorspoed en tegenspoed. Het heeft met uw levensomstandigheden niets te maken. Wat denkt u van Anna de profetes. Zij is oud (84 1 jaar), maartoch groen en I fris. Zij heeft het grootste j deel van haar leven doorgebracht als een eenzame I weduwe. Maar zij is niet alleen! Zij is niet verbitterd. Hoe velen zijn dit niet. Zij heeft geen "prettige kerstdagen' '. Zult u deze uitdrukking nooit gebruiken? Want dit is puur werelds. Bij Anna waren de gebaande wegen. Zij was dag en nacht in de tempel. De hemel trok harder dan de aarde. Een adventschristin! Eigenliefde eindigt in zelfbeklag. Geestelijke droefheid over de zonde vloeit niet voort uit eigenliefde, maar uit liefde tot God. Anna is haar oude bestaan kwijtgeraakt. En heeft een nieuw bestaan gevonden in een Ander! Door genade! Genade is altijd nieuw! Vers! Levend! Anna dankt en looft. Eindigt in God. Anna is zichzelf kwijt. Dat is de beleving der zaligheid. De hemel op aarde. Op haar gezicht ligt de glans van de hemel. Dit kind is haarGoël. Haar zondenvernieler! Haar Vrede!

Samen
De maand december. Kerstfeest. Daar leef ik naar toe. Wat een voorrecht: zoveel kerkdiensten. Nooit te veel! Ik zit nergens liever dan onder het Woord! En uit de kerk thuis? Alleen? Nee, samen met de Heere. De voorsmaken van het eeuwige leven. Wat ben ik rijk. Wat ben ik gelukkig. Wat is de wereld, wat is een uitwendige belijder arm. De maand december. ,,Zie, Ik maak alle dingen nieuw." Meer zeg ik niet. U weet genoeg...!! Gezegende Kerstdagen!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.