+ Meer informatie

Nieuwe Kerk te Delft zeshonderd jaar oud

Koningin zal tentoonstelling openen

3 minuten leestijd

DELFT — Dit jaar zullen er diverse evenementen zijn in verband met het zeshonderdjarig bestaan van de Nieuwe Kerk te Delft. In aanwezigheid van koningin Beatrix zal op 20 mei een officiële herdenking plaats vinden.

Tijdens deze bijeenkomst met genodigden zal Jan J. van den Berg het orgel bespelen. Het gereformeerd gemengd koor „Com nu met Sang" te Rotterdam onder leiding van Dirk Jansz. Zwart en een koperensemble zal aan de bijeenkomst medewerking verlenen.

Een welkomstwoord zal uitgesproken worden door de voorzitter van het college van kerkvoogden ir. G. E. Standhart. Ds. G. H. van Koot, hervormd predikant te Delft zal Psalm 84 lezen. Burgemeester mr. R. M. Gallas zal een toespraak houden en de gemeentearchivaris van Delft drs. A. J. H. Rozemond zal spreken over „Wel en wee van de Nieuwe Kerk gedurende 600 jaar". Ds. G. A. Cnossen, hervormd predikant te Delft gaat in op „De Nieuwe Kerk morgen".

Na het officiële gedeelte zal de koningin als eerste de tentoonstelling bezoeken die van 23 mei tot 15 november in de Nieuwe Kerk gehouden zal worden. Met dit feit zal de tentoonstelling dan tevens geopend zijn.

Het tentoongestelde wil het „verhaal" van zes eeuwen Nieuwe Kerk zichtbaar maken. Men heeft hierbij gedacht aan de belangstellende leek en de jeugd. Aandacht wordt geschonken aan: 1. De kerk in het stadsbeeld, 2. De kerk als gebouw, zowel in als uitwendig, 3. De kerk als godshuis en 4. De kerk en Oranje. Bij deze tentoonstelling is hoofdzakelijk met fotomateriaal gewerkt. Over de Nieuwe Kerk en het Oranjehuis is een klankbeeld te volgen.

Maandag 25 mei zullen de predikanten G. H. van Kooten, C. J. v.d. Plas en G. A. Cnossen in een kerkelijke herdenkingsdienst voorgaan. Zaterdag 27 juni zal Jan J. van den Berg met medewerking van het Utrechts Studenten Gregoriaans koor een concert geven.

Op de zaterdagen 29 augustus en 5 september zal Kerkepad van de NCRV in Delft gehouden worden, dan kan ook deze kerk bezocht worden. Vrijdag 11 december 1981 zal er een slotconcert gegeven worden door Jan J. van den Berg en het Christelijk Kamper Mannenkoor „Door Eendracht Verbonden" onder leiding van Klaas J. Mulder.

Zaterdag 23 mei zal er van tien uur tot vier uur een afwisselend muzikaal programma gegeven worden in het centrum van de kerk. Om aan geld te komen ten goede van de aktie „Koperen kroon voor de Nieuwe kerk" zal er dit jaar van alles te koop zijn. Herdenkingsborden en -tegels, lepeltjes, grammofoonplaten, dia's, foto's en het boekje „De Nieuwe Kerk te Delft".

De Porceleyne Fles zal met de handgeschilderde appliques en wandborden uitbrengen (van elk 100 stuks en genummerd). De koningin zal van elk een eerste exemplaar ontvangen.

Op de plaats waar de kerk nu staat werd in 1381 een houten kerkje gebouwd. Twee jaar later werd begonnen met de bouw van een stenen bedehuis, het zou tot 1496 duren voordat deze gotische kerk met haar prachtige toren gereed kwam. De kerk heeft nu de derde toren. De kerk heeft verschillende praalgraven. Bekend is het graf van Willem van Oranje, vervaardigd door Hendrick de Keyser. In de gewelven onder het praalgraf zijn de meeste leden van het huis van Oranje begraven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.