+ Meer informatie

NAVO-landen kunnen niet meer uitgeven

Bezorgde ministers in Brussel bijeen

2 minuten leestijd

BRUSSEL — De Europese NAVO-partners zullen de Amerikaanse minister van Defensie, Caspar Weinberger, op de conferentie van NAVO-defensieministers die vandaag in Brussel begint duidelijk maken dat zij nauwelijks over de middelen beschikken om meer geld voor hun defensieuitgaven uit te trekken.

Na een bijeenkomst van de Eurogroep van de NAVO verklaarden de Europese bewindslieden weliswaar dat zij de beschikbare middelen voor de verdediging „doeltreffend" willen inzetten, maar zij maakten geen gewag van de door de Verenigde Staten gewenste verhoging van hun bijdragen. Men volstond met de algemene term „ter beschikking staande middekn".

De Westduitse minister van Defensie, Hans Apel, deelde na de vèrgadering aan de pers mee dat zijn Europese collega's zich wederom hadden uitgelaten in de geest van de oude „standaardformule", volgens welke zij zich zouden blijven inzetten voor een jaarlijkse verhoging van de defensieuitgaven met drie procent. Deze formule zal waarschijnlijk ook weer in het slotcommuniqué van woensdag staan.

Harde noten

Minister Weinberger drong er maandag bij zijn aankomst in Brussel opnieuw op aan dat Europa meer dan tot dusver zal doen voor de gemeenschappelijke defensie. Hij noemde echter geen exact cijfer. Men verwacht dat hierover in de vergadering harde noten gekraakt zullen worden.

In de Eurogroep legden de ministers zich in hun verklaring nog niet vast over de kwestie van de beveiliging van het strategische gebied van de Perzische Golf. Dat dezen zij evenmin over andere voor de Westerse wereld belangrijke gebieden.

Voor het eerst werd in het NAVOcommuniqué de bezorgdheid van de defensieministers naar Voren gebracht dat de recrutering van militairen voor de respectieve legers in gevaa/zou kunnen komen als gevolg van de gedaalde geboortencijfers. De conferentie van de Eurogroep besloot dit probleem aan deskundigen in behandeling te geven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.