+ Meer informatie

Westers veto trof boycotresoluties

Namibië in Veiligheidsraad

2 minuten leestijd

NEW YORK — In de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hebben, naar werd verwacht, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk door middel van veto's donderdagavond vier van de vijf resoluties inzake Zuid-West Afrika verworpen.

De resoluties waren ingediend door Afrikaanse landen en hadden ten doel de republiek Zuid-Afrika door middel van politieke en economische sancties te dwingen zich terug te trekken uit door dit land bestuurde Zuid-West Afrika, het toekomstige Namibië.

Het debat in de Raad was verleden week begonnen op het verzoek van de zogenaamde Afrikaanse groep en ingevolge de weigering van Zuid-Afrika het eens te worden over een plan zich terug te trekken uit Zuid-West Afrika. Die weigering was door Pretoria gedaan op een vergadering van de VN gehouden te Geneve in februari van dit jaar.

Door het verwerpen van de Westerse landen van de vier resoluties was het niet meer nodig te stemmen voor de vijfde, die nauw met de eerste vier samenhing.

Aan de stemming in de Veiligheidsraad waren tien dagen van koortsachtig onderhandelen voorafgegaan, waarbij de Afrikaanse landen het Westen ervan beschuldigden geen gebruik te maken van hun invloed op Zuid-Afrika om het plan voor Namibië uit te voeren. Zuid-Afrika zelf waarschuwde dat de voorgestelde maatregelen het nadeligst zouden blijken voor zijn economisch zwakke, zwarte buurlanden die voor hun handel van Zuid-Afrika afhankelijk zijn. Maar de Afrikaanse landen verklaarden al gewacht te hebben sinds de VN in 1966 het mandaat van ZuidAfrika over Namibië introk, opdat de organisatie maatregelen zou treffen om onafhankelijkheid voor Namibië ook werkelijk te bereiken. Zij verwierpen Westerse voorstellen om nog eenmaal via onderhandelingen te proberen de bezwaren van Zuid-Afrika tegen het VN-plan uit de weg te ruimen.

De ministers van Buitenlandse zaken van de Westerse landen komen volgende week in Rome bijeen om de situatie te bespreken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.