Petitfours met karamel
Bijna té mooi om op te eten: petitfours. Maar wie eenmaal een hapje van deze kleine karamelgebakjes heeft geproefd, wil er nog een. En nog een... en vooruit, nog eentje dan.
Ingrediënten
KARAMELSAUS: * 100 gram suiker * 30 ml water * 115 ml room * 1 tl vanille-extract DEEG: * 300 gram bloem * 200 gram roomboter * 100 gram witte basterdsuiker * 1 zakje vanillesuiker * snufje zout * 1 eidooier AFWERKING: * 1 chocoladereep (melk) * 200 gram slagroom * 20 gram suiker
Bereiding
* Begin met de karamelsaus, deze moet goed zijn afgekoeld voordat je verdergaat.
* Doe het water en de suiker in een steelpan, roer tot het water kookt.
* Stop dan met roeren en wacht tot het mengsel een karamelkleur krijgt. Voeg de room in stapjes toe en roer goed door. Voeg de vanille toe, laat koken tot het de gewenste kleur heeft. Laat het dan afkoelen. De saus moet goed koud zijn voor gebruik.
* Dan begin je met het deeg.
* Meng de boter, suiker en de dooier goed.
* Voeg de overige ingrediënten toe.
* Als het deeg erg zacht is, leg het dan even in de koelkast zodat het iets opstijft.
* Verwarm de oven voor op 190 graden.
* Rol het deeg uit tot ongeveer 4 mm (koekjesdikte).
* Steek er dan koekjes uit (vormpjes naar eigen keuze).
* Bak de koekjes ongeveer 10 minuten.
* Als de koekjes zijn afgekoeld, kan de slagroom opgeklopt worden met de suiker.
* Spuit met een spuitzak twee rondjes slagroom op elkaar, zodat er nog een gat zit in het midden.
* Zet de koekjes met slagroom erop een halfuur in de vriezer.
* Smelt de chocolade au bain-marie.
* Als de slagroom bevroren is, kun je de koekjes door de chocolade heen halen.
* Als laatste komt de karamel in het gat.
* Nog even laten ontdooien en dan ... eet smakelijk!
Favoriet gebak
Dit keer een recept van mini-karamelgebakjes. Ook wel petit glacé of petitfour genoemd. Dit is ook weer een van mijn favoriete lekkernijen. Als het maar zoet is, dan vind ik het al snel lekker!
Meestal zijn petit glacés met botercrème gevuld. Op mijn werk maken we ze ook altijd op die manier klaar. Zelf houd ik daar niet van. Daarom heb ik aan dit recept mijn eigen draai gegeven door slagroom te gebruiken. Wat mij betreft smaakt dat veel lekkerder.
Met dit recept kun je eindeloos variëren. In plaats van karamel is het bijvoorbeeld ook mogelijk om advocaat met witte chocolade, of jam met pure chocolade te gebruiken.
Die eindeloze variatiemogelijkheden is een van de redenen waarom ik mijn beroep als patissier zo ontzettend leuk en afwisselend vind. Daar komt nog bij dat ik al dat lekkers niet snel zat zal worden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 juni 2017
Terdege | 164 Pagina's