+ Meer informatie

Nog geen akkoord in WTO over medicijnen

2 minuten leestijd

SYDNEY (ANP/AFP) - Topoverleg van 25 lidstaten van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in Sydney heeft nog geen definitief akkoord opgeleverd over een betere toegang tot belangrijke medicijnen voor ontwikkelingslanden.

De WTO-leden zijn het erover eens dat de armste landen goedkopere medicijnen moeten kunnen kopen tegen levensbedreigende ziekten als aids, malaria en tbc, maar de details moeten nog worden ingevuld.

In Sydney waren onder meer de Europese Unie, de Verenigde Staten, Japan en een groot aantal ontwikkelingslanden bijeen. Het precaire medicijnendossier was een van de belangrijkste onderwerpen. Vorig jaar kwamen de WTO-leden in Doha al overeen dat ontwikkelingslanden de kans moeten krijgen de dure medicijnen zelf goedkoper te maken.

Over de mogelijkheden om deze zogenoemde generieke medicijnen te exporteren naar andere arme landen was echter nog onenigheid. In Doha, waar een nieuwe wereldhandelsronde van start ging, werd afgesproken voor eind 2002 daarover een akkoord te bereiken.

De Australische minister van Handel, Mark Vaile, verwacht dat dit gaat gebeuren in Genève, waar de WTO is gevestigd. "Het is geen economisch probleem, maar een morele verplichting richting de derde wereld", zei hij gisteren na twee dagen overleg.

Over de medicijnen wordt al lang getwist. Ontwikkelingslanden stuiten in de bestrijding van ziekten als aids en malaria vaak op onwil bij de westerse farmaceutische industrie. Die bezit belangrijke patenten en wil die niet zomaar prijsgeven.

Farmaciebedrijven zijn vooral bang dat de medicijnen via een omweg weer op de westerse markt verschijnen, zoals onlangs nog gebeurde met aids-remmers van Glaxo SmithKline, die tegen een lagere prijs in Afrika op de markt waren gebracht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.