+ Meer informatie

Zelf een pergola maken

2 minuten leestijd

Wat is een pergola? Het is een Italiaans woord en volgens de encyclopedie is het een open wandelgang in een tuin of een op zuilen leunende balk (architraaf) in oude basilieken, waaraan fotiefgeschenken werden opgehangen. Tegenwoordig noemt men een pergola een op (houten) stijlen of stenen kolommen rustend latwerk waartegen klimplanten opgroeien. Meestal markeert een pergola een tuingedeelte of overkoepelt een zitgedeelte of een pad.

Het is vanzelfsprekend dat een pergola voldoende stevig moet zijn zodat hij niet bij de eerste de beste stevige wind omver waait. Verticale stijlen van 10x10 cm zijn voldoende voor een lange pergola. Voor een pergola boven een tuinhekje kunt u al volstaan met x5 cm. Ook rondhout kan verwerkt worden of metalen buis zowel rond als vierkant. Hout moet goed geconserveerd worden. Wanneer de pergola eenmaal is begroeid is opnieuw bewerken of schilderen meestal niet meer mogelijk. Zorg dus voor een bescherming die jarenlang meegaat. Uw erfleverancier kan u het beste inlichten hierover. U kunt ook red cedar hout nemen. Dat is wat duurder, maar rotvrij.

Metalen stijlen dienen goed gemenied te worden alvorens ze te schilderen. Zowel houten als metalen stijlen kunt u het beste in betonnen voetjes zetten. Hiervoor graaft u kuiltjes, zet daarin een eenvoudige houten bekisting en giet daarin het cement, waarbij u de stijl in het midden plaatst.

Een pergola heeft in een tuin een veelzijdige functie. Hij is decoratief, scheidt verschillende gedeelten van elkaar, laat klimplanten gemakkelijk omhoog klimmen en geeft dan leuke schaduwplekjes. De meest eenvoudige vorm van een pergola is die boven de toegang tot de tuin, ofwel het tuinpoortje. De verticale latten zijn aan weerskanten aan het hek bevestigd en aan de bovenkant met twee horizontale latten met elkaar verbonden. Op deze latten een aantal korte dwarslatten bevestigd. In dit geval is tussen de latten tuingaas gespijkerd omdat het de bedoeling is dat de pergola ook aan de vertikale zijden geheel zal dichtgroeien en de klimplant er zich dus gemakkelijk aan hechten kan. Hier werd een bruidssluier tegen geplant die één zijkant en de bovenkant reeds begint te bedekken.

Tuinafscheiding

Een andere mogelijkheid is om een pergola als afscheiding tussen twee tuinen of als afbakening van een tuin te maken. Zet u hem tussen uw tuin en die van uw buurman, dan kunt u dat het beste in overleg met hem doen en eventueel samen de klimplanten uitzoeken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.