+ Meer informatie

Niet-leden moeten ook betalen aan vakbond

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De werkgevers willen dat ook de niet bij een vakbond aangesloten werknemers — ongeveer 56 procent — meebetalen voor de activiteiter van de vakbeweging. De metaalwerkgevers zijn het echter niet met dat plan eens.

Het plan om niet-vakbondsleden te laten meebetalen staat ir een brief van de raad van werkgeversbonden — bestaande uit het Verbond van Nederlandse Ondernemingen en het Nederlands Christelijk Werkgeversverbond aan het overlegorgaan van de drie vakcentrales NW, NKV en CNV.

Op deze manier zou een oplossing kunnen worden gevonden voor het zogenaamde „vakbondstientje" — de betaling door de ondernemers voor het werk van de vakbeweging. Over dit probleem wordt al jaren gepraat.

De suggestie van de raad van werkgeversverbonden is niet nieuw. Bij het VNO bestaat reeds meer dan een jaar het idee een bepaald promillage van de loonsom ter beschikking van de vakbeweging te stellen. De ongeorganiseerden betalen dan mee voor het werk dat de bonden ook voor hen doen, zoals het afsluiten van cao's. Omdat de bonden extra geld krijgen, kunnen ze hun contributie verlagen. De leden hebben dan toch een indirect voordeel en de werfkracht van de vakbeweging wordt als gevolg van een lagere contributie groter. hangen van het aantal georganiseerden in een bepaalde vakbond en van de hoogte van de bestaande contributie.

Het plan moet in de Stichting van de Arbeid worden besproken. Het is niet de bedoeling dat over dit voorstel op centraal niveau afspraken worden gemaakt; werkgevers en werknemers in de bedrijfstakken moeten er over beslissen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.