+ Meer informatie

Patriots terug in Koeweit

Israël: Geen sprake van raketaanval Irak op Dahran

3 minuten leestijd

KOEWEIT-STAD (RTR) - De Verenigde Staten hebben opnieuw Patriot-luchtdoelraketten naar Koeweit overgebracht. Dat heeft de Koeweitse minister van informatie, sjeik Saoed Nasser al-Sabah, vandaag gezegd. De minister zei dat het emiraat Washington wegens de toegenomen spanningen met Irak had gevraagd Patriots te sturen om de luchtverdediging van het land te versterken. Uit een officiële Amerikaanse bron was vandaag al eerder vernomen dat de luchtdoelraketten naar het Golfstaatje zouden worden gestuurd.

Het Israëlische leger heeft in een officiële verklaring ontkend dat Irak gisteren een raket zou hebben afgevuurd op de Saoedi-Arabische stad Dahran. Dit bericht werd gisteren vernomen uit westerse militaire bron in de Perzische Golf. Nader onderzoek maakte echter duidelijk dat er geen raketten vanuit Irak waren gelanceerd.

De VN overwegen het zenden van een troepenmacht van rond de 3000 man naar de nieuw getrokken Iraaks-Koeweitse grens, waar zich reeds een VN-missie van een paar honderd militaire waarnemers bevindt. Doel van deze macht zou zijn toe te zien op het respecteren door Bagdad van de nieuwe grenslijn tussen beide landen.

De zes Iraakse grensposten op Koeweits grondgebied zijn gisteren verwijderd, zoals was geëist door de Verenigde Naties. Dit werd vernomen van woordvoerder Abdellatif Kabbaj van de speciale VN-waarnemingsmissie voor Irak en Koeweit. Zaterdag weigerde Irak nog de zes posten in Koeweit op te heffen, ondanks een ultimatum van de VN.

Luchtafweer

De Iraakse luchtafweer in het zuiden van Irak is doeltreffend uitgeschakeld bij de luchtaanvallen van gisteren. De radars daar zijn vernietigd, zo hebben de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van defensie, Pete Williams, en hoge militiare functionarissen verklaard. Bij de actie, waaraan Amerikaanse, Britse en Franse toestellen deelnamen, vielen volgens Irak 21 doden. Woordvoerder Williams verklaarde dat „zij (de Irakezen) nu geen gecoördineerd waarschuwingssysteem voor hun luchtafweer in het zuiden meer hebben". Boven het zuiden van Irak haalde een Amerikaanse F-15 gisteren opnieuw een Iraakse Mig neer. Het zou de derde maal sinds 27 december zijn dat een Amerikaans toestel daar een Mig neerschiet.

Geallieerde toestellen voerden gisteren ook aanvallen uit vanaf de Turkse basis Incirlik. De acties waren gericht op Iraakse doelen in de vliegverbodzone ten noorden van de 36e breedtegraad. Dat heeft de Amerikaanse majoor Mike Water, die is gestationeerd op de Turks-Amerikaanse basis Incirlik, bevestigd. De aanvallen richtten zich op radarinstallaties die door de Irakezen waren geactiveerd ten zuidwesten van Mosoel. Ook bestookten geallieerde toestellen een Iraakse legerbasis bij Bashiqah, noordoostelijk van Mosoel. Woordvoerder Water liet weten dat geen van de Amerikaanse toestellen bij de acties schade heeft opgelopen.

„Nieuw klimaat"

George Bush, die vandaag voor het laatst president is van de Verenigde Staten, zei gisteren te hopen dat de boodschap aan Saddam Hoessein luid en duidelijk is overgekomen. Hij dankte zijn opvolger Bill Clinton voor zijn steun in de kwestie-Irak. Clinton verklaarde nog eens dat het Amerikaanse beleid jegens Irak onder zijn regering niet zal veranderen. 

Zie ook pag. 7: "Russen vinden acties tegen Irak ongepast". 

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.