+ Meer informatie

Produktschap wil aanpassing maten van kalverboxen

1 minuut leestijd

DEN BOSCH — Het produktschap voor vee en vlees gaat minister Braks van Landbouw vragen, de maten voor kalverboxen die hij in zijn ontwerp-mestkalverenbesluit wil voorschrijven iets aan te passen en de overgangsperiode van vijf jaar gedurende welke nog kleinere maten zouden zijn toegestaan te verruimen.

Het produktschapsbestuur heeft in zijn gisteren in Den Bosch gehouden vergadering om technische en economische redenen besloten dit verzoek tot de minister te richten,

De bewindsman wil voor kalveren tot honderd kilo boxen van ten minste 160 bij 60 centimer voorschrijven, voor kalveren boven honderd kilo van ten minste 170 bij 70 centimeter. In een overgangsperiode van vijfjaar zouden bestaande boxen nog kleiner mogen zijn, maar in geen geval kleiner dan 155 bij 55 centimeter.

Bij een ruimere overgangsperiode, zo meent het produktschap, zal veel minder kapitaalsvernietiging hoeven op te treden. Van het huidige boxenbestand voldoet drie kwart niet aan de strengere eisen. Deze boxen (gemiddelde gebruiksduur tien jaar bij een investering van 180 gulden) kunnen geheel worden afgeschreven als men wat meer tijd krijgt dan die vijfjaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.