+ Meer informatie

Barneveld akkoord met centrumplan

2 minuten leestijd

BARNEVELD - Het centrum van Barneveld wordt ingrijpend opgeknapt. De gemeente trekt maximaal 40 miljoen gulden uit om het dorp "aantrekkelijker, sfeervoller en gezelliger" te maken, zoals J. G. Kemper van Pro'98 het uitdrukte.

De gemeenteraad stemde gisteravond unaniem in met het plan Actualisering Barneveld Centrum (ABC). Dat betekent onder meer dat het gemeentehuis wordt gerenoveerd en uitgebreid, dat de bibliotheek verhuist naar het Raadhuisplein of de Nieuwstraat en dat onderzoek wordt gedaan naar de mogelijkheid van een parkeergarage onder de Nieuwstraat en het Dijkje.

Verder wordt bekeken of op de hoek Gasthuisstraat/Kuntzelaan in het voormalige politiebureau allerlei sociaal-culturele functies kunnen worden gegroepeerd. Het gaat dan om bijvoorbeeld een muziekschool en een jongerencentrum. Het terrein van veevoederbedrijf De Heus komt in aanmerking voor woningbouw en eventueel een supermarkt. Ook het Markthalgebied kan in de toekomst worden bebouwd. Het museum Nairac aan de Langstraat krijgt mogelijk extra ruimte in het huidige bibliotheekgebouw, al dan niet in combinatie met de ANWB en de VVV. Verder komen er meer winkels en horecagelegenheden in het centrum.

De raad stemde unaniem in met het voorstel om met Wilma Vastgoed een samenwerkingsovereenkomst te sluiten voor nadere uitwerking van de plannen. Alleen de VVD liet zich maar met moeite overtuigen.

Verantwoordelijk wethouder A. J. P. Louman benadrukte dat de gemeente niet meer dan 40 miljoen gulden in het project zal steken. "Gezien ons boodschappenlijstje is dit bedrag ongeveer wat we nodig hebben." Het geld komt uit de algemene reserve en zal daarom volgens het college niet leiden tot verhoging van de onroerendezaakbelasting.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.