+ Meer informatie

Plezier in Lier

1 minuut leestijd

Elke kwart eeuw maakt de stad Lier aan de Grote en Kleine Nete zich op om haar Gummarus-feesten te vieren. Ook dit jaar weer, in oktober. In de St. Gummaruskerk van deze stad met de bijnaam "Lierke Plezierke" worden de (vermeende?) relieken van die heilige bewaard. In het Stedelijk Museum is er van 22 september tot 21 oktober een expositie over leven, werk en verering van Gummarus te zien. Van de man weet ik niet méér dan dat een verre voorvader van schrijver dezes, Gummarus van As, naar hem is vernoemd. Ook diens graf rust nog in de kerk; zijn vroege en verre nazaten trokken weg uit Lier; naar Zeeland, West-Brabant en zelfs Apeldoorn.

Het is niet daarom dat ik graag in Lier kom; het is de stad van schrijver Felix Timmermans ("Pallieter", "Het Kindeke Jezus in Vlaanderen"), van schilder (baron) Opsomer, van schrijver!. B. David, naar wie het Davidsfonds heet. Lier moet men zien: de musea, waaronder het Timmermans-Opsomerhuis, het stille grote Begijnhof met straatnamen als het Hemdsmouwken, de stadsvesten, het stadhuis met belfort, de uurwerktoren van Louis Zimmer, de gotische St. Gummaruskerk en de bafokke St. Margarethakerk. En vergeet ook de „Lierse vlaaikes" niet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.