+ Meer informatie

Chemische wapens jagen Camhodjanen de dood in

Hanoi tracht tevergeefs gifgasgebruik te ontkennen

2 minuten leestijd

tANGKOK — Het Cambodnse nieuwsagentschap SPK ft opnieuw nieuwsbericht en kend dat twee soldaten van het ime in Phnom Penh 'zouden

i een verklaring die vorige week r radio Hanoi werd uitgezonden den de berichten bestempeld als jve laster", gericht op het saboteren de Cambodjaanse revolutie en het zien van de volksrepubliek Kampua (de regering in Phnom Penh), olgens een bericht in de Bangkok Post van zondag waren twee mannen aan de Thaise grens gearresteerd met gifcapsules in hun bezit. De twee hadden volgens het bericht tegenover Thaise autoriteiten verklaard dat zij opdracht hadden de capsules in waterbronnen te gooien bij een vluchtelingenkamp waar 20.000 Cambodjanen verblijven.

Talrijke verhalen van ooggetuigen, lijkschouwingen en laboratoriumproeven op water, laten er geen twijfel over bestaan dat de bezettingstroepen van Hanoi inderdaad met chemische wapens vechten. Ook een Noordvietnamese artillerieofficier heeft dit onlangs bevestigd. Hij deserteerde van Cambodja naar tliailand en vertelde daar wat hij had meegemaakt.

Volgens de gedeserteerde artillerieofficier bestaan de chemische wapens naast traangas en ontbladeringsmiddelen uit Amerika, uit blikken bussen van Russische oorsprong. Eind 1979 meldde een onderzoekscommissie van het Amerikaanse leger al, dat communistische troepen in Laos sinds juU 1976 minstens drie verschillende soorten chemische wapens, waaronder fosgeengas, tegen de opstand van de Meo's, een bergstam in Laos, inzetten. Daarbij zouden verschillende dorpen van de Meo's volledig uitgeroeid zijn. De voormalige Meo-generaal, Vang Pao, die nu in de VS woont, beweert, dat in de laatste vijf jaren 50.000 leden van zijn stam gestorven zijn door chemische wapens. Meo-vluchtelingen, die ononderbroworden. Ooggetuigen verklaren dat de gassen verschillende kleuren hebben. Sommige zijn wit, andere rood en weer andere blauw.

Rode en gele gassen leiden tot het overgeven van bloed, tot duizeligheid en tot krampen in de borst. Dan vallen de tanden uit en tenslotte vergaat het lichaam. Twee weken duurt de marteling, dan sterft het slachtoffer. van de „gele regen", die hun beken vergiftigt, hun rijstvelden vernietigt en de mensen, een afgrijselijke dood laat sterven. Sinds juli 1979, vijf maanden na de inval van de Vietnamezen in Cambodja, bericht de geheime zender van het verdreven Rode-Khmer-regime „Democratisch Kampuchea" over systematische gifgasaanvallen van Vietnamese invallers in het gehele land. AfSChUWeliike dood y?" als die in Laos: besproeiing vanuit vliegtuigen en helikopters boven dorpen en landbouwgebieden van opstandelingen, gerichte aanvallen waarbij met gas gevulde projectielen gebruikt eenheid al 22 jaar bestaat en met chemische wapens bijgedragen heeft tot de overwinning van de Amerikanen. Nu vervult ze opdrachten in de nieuwe situatie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.