+ Meer informatie

Chinese discussie

1 minuut leestijd

PEKING — De Chinese leiders zijn verdeeld over de vraag of het presidentschap, dat meer dan 10 jaar geleden feitelijk werd afgeschaft, hersteld dient te worden. De afgelopen maanden is in de officiële pers de discussie hierover aangezwengeld. In zijn nummer van maandag gaf het tijdschrift „Democratie en wetgeving" als zijn mening dat het presidentschap niet nodig is. Het verwijt de voorstanders dat zij een „buitensporig belang toekennen aan persoonlijk gezag".

Volgens waarnemers kan deze mening uitgelegd worden als een versluierde kritiek op de sterke man van het huidige China, de vice-voorzitter van - de Chinese communistische p&rtij, Deng Xiaoping, een belangrijke kandidaat voor het presidentiële ambt voor het geval dat dit weer in leven wordt geroepen. Het presidentschap werd in 1975 officieel afgeschaft na het overlijden — in de gevangenis — van de laatste president, Liy Shaoqi. Sindsdien wordt de functie waargenomen door de voorzitter van het permanente comité van de nationale volksvergadering. Dit moet zo blijven, al is er op sommige punten wel verbetering nodig, zo meent het blad „Democratie en wetgeving". In dit blad zijn overigens naar aanleiding van de discussie rond het presidentschap eerder geheel tegengestelde meningen verschenen, aldus de waarnemers in Peking.

Voorzitter van het permanente comité van de nationale volksvergadepng is de 83-jarige maarschalk Ye Jianying, die doorgaat voor een functionaris die zich terughoudend opstelt tegenover de politiek van „demaoïsatie" van het huidige, door Deng Xiaoping geleide bewind.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.