+ Meer informatie

Bedrijven onder vuur wegens apartheid

1 minuut leestijd

JOHANNESBURG (ANP) - Twintig bedrijven, waaronder Koninklijke/Shell Groep, zijn in de Verenigde Staten aangeklaagd omdat zij zakelijke banden hebben onderhouden met het voormalige apartheidsregime in Zuid-Afrika.

De verwachting is dat er een miljardenclaim op tafel komt te liggen. De aanklacht is gisteren aangekondigd door de actiegroepen Jubilee 2000 South Africa en Khulumani op een persconferentie in Johannesburg. Zij treden op namens 85 slachtoffers van het apartheidsregime, dat Zuid-Afrika bijna vijftig jaar in zijn greep hield. Op de lijst van aangeklaagde bedrijven staan behalve Shell grote namen als IBM, Exxon Mobil, Ford, General Motors en DaimlerChrysler.

Volgens de aanklagers hebben de bedrijven schending van de mensenrechten aangemoedigd door zaken te blijven doen met het apartheidsregime. "Zij hebben enorme winsten gemaakt terwijl het lijden van miljoenen slachtoffers van apartheid toenam", aldus Jubilee en Khulumani in een verklaring.

De actiegroepen wilden niet zeggen hoeveel geld zij van de bedrijven gaan eisen, maar een woordvoerder van Jubilee zei dat de schade miljarden dollars bedraagt. Aan het apartheidsregime, dat de zwarte bevolking van Zuid-Afrika achterstelde ten opzichte van de blanken, kwam in 1994 een einde.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.