+ Meer informatie

Oorlogsslachtoffers door honderden mensen herdacht

Eerste krans gelegd door koningin en prins

3 minuten leestijd

AMSTERDAM — Koningin Beatrix en prins Claus hebben maandagmiddag als eersten een krans bij het Nationaal monument op de Dam in Amsterdam gelegd ter nagedachtenis van de gevallenen sinds 10 mei 1940. In het opvallend rustige centrum van de hoofdstad herdachten het koninklijk paar, nabestaanden, autoriteiten en organisaties hen die het offer van hun leven gaven.

Twee nabestaanden legden namens alle nabestaanden een krans bij het monument. De twee wilden onbekend blijven. Premier Van Agt, minister Wiegel (Binnenlandse zaken) en minister De Geus (Defensie) legden een krans namens de ministerraad. Namens de gehele krijgsmacht volgde daarop een kranslegging door het comité chefs van staven.

Afgevaardigden van organisaties legden in totaal 25 kransen bij het monument. Na een minuut durende stilte defileerden enkele honderden mensen langs het monument.

Voorafgaand aan de kranslegging op de Dam had een korte herdenkingsdienst plaats in de nabij gelegen Nieuwe kerk. De plechtigheid in de kerk werd bijgewoond door de koningin met prins Claus, de minister-president, enkele ministers, burgemeester Polak van Amsterdam, de commissaris van de koningin in Noord-Holland, drs. R. J. de Wit en vele nabestaanden en genodigden.

Na lezing van Jeremia 31 door opperrabijn M. Just, volgde een toespraak door kardinaal Willebrands. De kardinaal benadrukte dat het goed is, dat iedereen zich elk jaar bezint op het offer van het leven dat zovelen gaven.

Bij de dodenherdenking op 4 mei worden niet alleen de gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog herdacht, maar ook zij die gedood zijn in Indonesië, Korea, Nieuw-Guinea en Libanon, aldus Willebrands.

Het offer van hun leven blijft tot ons spreken. Zij hebben „nee" gezegd tegen terreur, rassendwang, onderdrukking en schending van de mensenrechten. Zij hebben „ja" gezegd tegen recht en broederschap onder de volken".

Dreiging
De kardinaal wilde niet alleen achterom zien, hij vroeg zich af wat wij met de vrijheid doen waar de gevallenen hun leven voor gaven. Willebrands waarschuwde voor een toenemende onverdraagzaamheid, waardoor opnieuw onvrijheid dreigt.

Willebrands: „Ik geloof dat de mensen uit de oorlog en de bezetting zich in de wereld van vandaag andere vrijheden, meer gerechtigheid hadden voorgesteld, dan wij ons kunnen veroorloven".

Volgens de kardinaal leeft de verzetsgeest ook nu nog bij de jongeren. „Ik ken vele voorbeelden van jongeren die oudere mensen de hand reiken. De jongere generatie heeft recht op ons vertrouwen".

De dienst in de Nieuwe Kerk werd afgesloten met het Onze Vader, gebeden door de hoofd-luchtmachtpredikant ds. A. Karreman. Onder begeleiding van de Amsterdamse Politiekapel klonk daarop het indrukwekkend gezongen het zesde couplet van het Wilhelmus.

Herdenkingskruis
In de Nieuwe Kerk te Amsterdam heeft de koningin dinsdagmiddag aan 44 oud-verzetsstrijders het verzetsherdenkingskruis uitgereikt. Dat gebeurde op een centrale manifestatie van de stichting comité nationale viering bevrijding. De manifestatie werd bijgewoond door onder anderen prins Claus, prins Bernhard, prinses Juliana, burgemeester Polak van Amsterdam en Kamervoorzitter Dolman.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.