+ Meer informatie

„Fraude BCCI was in april 1990 al bekend"

Price Waterhouse publiceert rapport

3 minuten leestijd

LONDEN (RTR/DPA/ANP) - De grootaandeelhouders van de in opspraak geraakte Bank of Credit and Commerce International (BCCI) wisten al in april 1990 dat bij de instelling sprake zou zijn van frauduleuze praktijken. Dat heeft het Britse dagblad Financial Times zaterdag gemeld.

De krant publiceerde een gedeelte uit het rapport van de onafhankelijke accountant van BCCI, Price Waterhouse, dat de aanleiding was tot de sluiting van de belangrijkste filialen van de bank in de wereld op 5 juU. Het is volgens het rapport niet duidelijk in hoeverre de grootaandeelhouders, sjeik Zayed al-Nahyan van Aboe Dhabi en zijn familie, precies op de hoogte waren van de vermeende illegale handelingen van BCCI.

Daarnaast blijkt uit het rapport dat niet-officieel ingeschreven bankrekeningen zijn ontdekt met een ingelegd bedrag van totaal in 600 miljoen dollar. Bovendien meldt Price Waterhouse dat de BCCI-dochter op de Kaaimaneilanden duidelijk als een „bank binnen de bank" heeft gefungeerd.

De Financial Times bericht voorts dat afgevaardigden van Aboe Dhabi in Groot-Brittannië blijven ontkennen dat het emiraat op enigerlei wijze betrokken is geweest bij de BCCIpraktijken. Daarnaast is nu duidelijk geworden dat de accountants pas de harde bewijzen voor de fraude in handen kregen toen ze beslag wisten te leggen op een serie documenten die in het bezit waren van een voormalige topfunctionaris van BCCI, de Pakistaan Swaleh Naqvi. Een rechtbank in New York heeft hem eind vorige maand beschuldigd van onder meer valsheid in geschrifte en afpersing.

Miragestraaljagers

Uit Washington kwamen dit weekeinde berichten dat het BCCI-filiaal in Miami wellicht een rol heeft gespeeld bij de handel in Miragestraaljagers, waarbij zowel Peru, Argentinië en Irak als een onbekend vierde land betrokken zouden zijn. Voor een commissie van de Amerikaanse senaat is in ieder geval gebleken dat BCCI zeer geïnteresseerd is geweest in bemiddeling bij een Argentijnse transactie om 22 Miragetoestellen, ter waarde van 110 miljoen dollar, te leveren aan een niet bekendgemaakt land. Het is niet duidelijk of de verkoop ooit plaatshad. Voor de vermeende verkoop van veertien Mirages door Peru aan Irak zijn bewijzen aanwezig, maar een woordvoerder van de commissie vwlde hierover geen verdere details bekendmaken. ging voor de Effectenhandel tot resultaat gehad.

In de aandeelhoudersvergadering van 1 augustus had het bestuur van de onderneming toegezegd zich te zullen beraden op de mogelijkheid om ook andere aandeelhouders dan de grote te laten delen in de onderhandse uitgifte van nieuwe aandelen.

Bij dit overleg heeft HCS deze banken en aandeelhouders bereid gevonden een zodanig aantal van de nieuw geplaatste aandelen HCS voor herplaatsing beschikbaar te stellen dat aandeelhouders die niet in de onderhandse plaatsing hebben kunnen deelnemen, en de houders van converteerbare obligaties aandelen HCS kunnen verwerven alsof er een claimemissie zou zijn geweest. Dat heeft HCS gisteren bekendgemaakt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.