+ Meer informatie

„Mijn kind heeft koorts, moet ik het nu binnen houden, of niet?"

4 minuten leestijd

Het voorhoofd is warm, de ogen staan glazig en het kind wil niet eten. Wat kan het zijn en wat moet ik doen? Moet het kind in bed blijven? Mag het naar buiten? Veelgehoorde vragen van bezorgde moeders.

Natuurlijk bent u bezorgd als uw kind koorts heeft. Niet alle koorts komt immers door griep en u kent ook de tragische geschiedenissen van ernstig zieke kinderen die eerst ook alleen maar koorts hadden. Ik wil u in dit stukje wat duidelijke adviezen geven over het omgaan met een koortsig kind.

Wat is koorts?
Bij de meeste gezonde mensen en ook bij kinderen, schommelt de lichaamstemperatuur rond de 37°C. Bij een temperatuur van meer dan 38 graden is er sprake van koorts. Deze temperatuur wordt natuurlijk altijd rectaal (in de bips) gemeten met een goede thermometer. Temperatuurstripjes en plakkertjes geven alleen een globale indruk en zijn niet betrouwbaar. Meestal is koorts een teken dat het lichaam vecht tegen ziektekiemen die het lichaam zijn binnengedrongen. Door zo'n gevecht bouwt het kind weerstand op tegen die ziektekiemen. Voor uw kind zijn haast alle ziektekiemen nieuw; er valt dus heel wat weerstand op te bouwen. Een paar dagen koorts is daarom meestal ook niet zo erg. Een kind knapt meestal weer snel op. Bij langdurige koorts kan het lichaam uitgeput raken. Dan kan het nodig zijn de koorts of de oorzaak te bestrijden, waarover straks meer.

Wat mag/moet het kind?
verliest het lichaam veel vocht. Laat uw kind daarom goed drinken, vooral als het ook nog braakt of diarree heeft. Geef bij voorbeeld water, slappe thee, verdund appelsap of een vochtzoutmengsel. Over het eten hoeft u zich in het algemeen niet veel zorgen te maken. De koorts maakt meestal dat het kind geen trek heeft. Tijdens het herstel wordt de achterstand meestal weer snel weggewerkt. Een kind met koorts hoeft niet in bed te blijven. De praktijk leert dat je een ziek kind niet makkelijk uit bed krijgt, terwijl een kind dat zich ondanks de koorts niet ziek voelt, er met geen stok in te houden is! Is het buiten lekker, dan mag het ook wel buiten rustig wat spelen. En bij kouder weer kan het goed ingepakt ook met de auto mee. In het algemeen is het niet verstandig een kind met koorts naar school te sturen. Een ziek kind heeft wat extra aandacht nodig. Probeer wat tijd vrij te maken om een spelletje te doen of een verhaaltje voor te lezen.

Medicijnen
U hoeft uw kindje niet meteen iets te geven om de koorts te drukken. Zoals reeds gezegd heeft de koorts een duidelijke functie om de afweer van het lichaam te helpen de ziektekiemen de baas te worden. Geef regelmatig wat te drinken, verkoel het gezicht met een washandje of doe uw kind in een lauw badje. Kleed het niet te dik aan en leg het niet onder een stapel dekens, aangezien het lichaam dan de warmte niet kan afstaan. Dit werkt natuurlijk averechts. Voelt uw kind zich zo ziek dat het niet kan slapen, of heeft het ook nog pijn, geef dan kinderparacetamol, in water opgelost. Braakt het kind, of weigert het de medicijnen in te nemen, dan kunt u het een paracetamol zetpilletje geven.

De dokter raadplegen
Natuurlijk kan koorts ook een teken van een ernstige ziekte zijn. Daarom is het beter uw huisarts te raadplegen als uw kind: - drie dagen 's morgens en 's avonds koorts houdt; - veel pijn heeft; - suffer wordt; - hoofdpijn krijgt die met paracetamol niet overgaat, en/of een stijve pijnlijke nek, of niet meer kan zitten; - gaat braken als het al een paar dagen ziek is; - langer dan een dag ook nog diarree heeft (alleen bij baby's). De huisarts deelt uw ongerustheid en zal uw kind onderzoeken, waarna hij meestal zal kunnen vertellen wat er aan de hand is. Bespreek dan ook openlijk uw zorgen en gedachten aangaande de ziekte van uw kind, zodat in het gesprek de ongerustheid weggenomen kan worden. Soms kan het nuttig zijn een paar dingen die u wilt vragen van tevoren op te schrijven, daar het anders vergeten kan worden. <

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.