+ Meer informatie

voor het onafhankelijke Moldavië

Republiek geconfronteerd met kwestie eventuele aansluiting bij Roemenië

3 minuten leestijd

KISJINJOV - Moldaviërs die gisteren op het centrale plein van de hoofdstad Kisjinjov bijeenkwamen om het uitroepen van de onafhankelijkheid te vieren, kunnen op hun weg naar afscheiding van de Sowjet-Unie tal van etnische en economische hindernissen ontmoeten.

Met de unanieme stemmen van 282 afgevaardigden in het parlement riep Moldavië gisteren als zevende Sowjetrepubliek de onafhankelijkheid uit, profiterend van de verzwakking van het centrale gezag na het mislukken van de staatsgreep.

Met het scanderen van leuzen als "Vrijheid", "Onafhankelijkheid" en "Lang leve onze Overwinning" betuigde een opgetogen menigte op het centrale plein voor het parlementsgebouw instemming met het genomen besluit. Het parlement heeft 27 augustus uitgeroepen tot nationale feestdag, ter vervanging van de Dag van de (bolsjewistische) Revolutie, die op 17 november wordt gevierd.

Bevrijd

Met handopsteken stemden de Moldaviërs in met een resolutie waarin werd voorgesteld een eigen leger te vormen, zelf de grensposten te gaan bemannen, een bureau voor nationale veiligheid op te richten en alle eigendommen van de KGB op Moldavisch grondgebied in beslag te nemen. Ook werd het vertrek geëist van in de republiek gestationeerde Sowjetmilitairen.

„Onze geest is nu bevrijd", aldus George Plesca, een ingenieur. „We hebben zo veel jaren in de Sowjetgevangenis gezeten", zei hij. „Deze dag zal onze kinderen heugen". President Mircea Snegur verklaarde tegenover de menigte dat de staatsgreep in Moskou de impuls had gegeven voor bespoediging van de onafhankelijkheid voor „onze mensen, die zo veel moeilijkheden hebben doorstaan". Mircea waarschuwde echter dat de problemen voor Moldavië nog moesten beginnen.

De onafhankelijicheid plaatst Moldavië voor de moeilijke kwestie van eventuele aansluiting bij Roemenië, waar het grootste deel van zijn grondgebied tot de Tweede Wereldoorlog toe behoorde. Roemenië moest het gebied in 1940 opgeven op grond van het een jaar eerder gesloten geheime pact tussen Stalin en nazi-Duitsland. Verder dreigen er grensgeschillen met de Oekraïne en economische en etnische problemen.

Niet-Roemenen

De onafhankelijkheidsverklaring is een nieuwe stap in een proces dat twee jaar geleden begon met een besluit van het nieuwe Moldavische parlement om het Russisch als voertaal te vervangen door het Roemeens. Slechts twee derde van de 4,3 miljoen inwoners van Moldavië zijn etnische Roemenen. De overigen - Russen, Oekraïeners en ongeveer 150.000 leden van de Turkse Gagauzische minderheid, hebben weinig op met een afscheiding van de Sowjet-Unie.

De helft van de 600.000 inwoners van Kisjinjov bestaat uit niet-Roemenen. Toen Moldavië in maart besloot het door Gorbatsjov uitgeschreven referendum over voortzetting van de unie te t)oycotten, braken gevechten uit tussen etnische Roemenen en minderheden die aan de stemming wilden deelnemen op bases van het Sowjetleger.

Vorige week werden zeven leiders van minderheidsorganisaties in Gagauzië en het stroomgebied van de Dnjestr, waar de Slavische bevolkingsgroepen zijn geconcentreerd, gearresteerd op beschuldiging van steun aan de staatsgreep.

Igor Smirnov, een leider die zou zijn ondergedoken, heeft gezegd dat zijn gebied ten oosten van de Dnjestr, aan de Sowjetzijde van de vooroorlogse grens met Roemenië, geen deel mag uitmaken van een onafhankelijk Moldavië. Het Dnjestrgebied omvat de belangrijkste industrieën van Moldavië en levert de republiek het grootste deel van zijn elektriciteit en aardgas.

Moldavië wil grenswijzigingen bespreken met de Oekraïne, die de noordelijke en zuidelijke delen van het vroegere Moldavië heeft ingelijfd. Vooral het zuidelijke deel, dat de Donau en de toegang tot de Zwarte Zee omvat, is voor Moldavië van levensbelang.

Net als veel andere Sowjetrepublieken heeft Moldavië na de mislukte coup de Communistische Partij verboden. Met de onafhankelijkheidsverklaring volgt Moldavië het voorbeeld van de drie Baltische republieken, Georgië, de Oekraïne en WitRusland.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.