+ Meer informatie

Situatie in Libanon steeds grimmiger

Syrië en Israël dagen elkaar uit

2 minuten leestijd

TEL AVIV — De Israëlische regering heeft dinsdag Syrië gewaarschuwd voor een verscherping van de gevechtshandelingen tegen de christelijke minderheid in Zuid-Libanon.

In een volgens een regeringswoordvoerder „direct voor Syrië bedoelde waarschuwing" wordt gezegd dat „Israël de Syrische pogingen de controle over Libanon te krijgen en de daar wonende christenen te vernietigen niet zal dulden."

De verklaring verscheen nadat leden van het kabinet urenlang achter gesloten deuren hadden beraadslaagd met militaire leiders. Hierin waarschuwde Israël tevens dat het zich wel eens gedwongen ' zou kunnen zien „drastische maatregelen te nemen tegen de Palestijnse terroristen in Zuid-Libanon als deze hun beschietingen op het noorden van Israël niet staken".

Politieke waarnemers betwijfelen of een grotere Irsraëlische interventie in Libanon momenteel tot de mogelijkheden behoort. Eind vorige week zou de Amerikaanse ambassadeur Samuel Lewis aan premier Menachem Begin een in niet mis te verstane bewoordingen gestelde boodschap van minister Alexander Haig hebben overgebracht, waarin deze Israël waarschuwde tegen interventies in Libanon en het land opriep in deze kwestie zelfbeheersing te betrachten. -"^MKBÏB

UnifH-vertiezen

De Unifil-troepen in'Zuid-Libanon leden opnieuw verliezen. Maandagavond werd het lijk gevonden van een Ierse VN-militair. Een lan4genoot van hem wordt vermist. Sinds de vorming van Unifil, het militaire korps van de Verenigde Naties in Libanon, in 1978 heeft deze eenheid 62 militairen verloren, onder wie elf Ieren.

Syrië heeft dinsdagavond bevestigd dat Israëlische vliegtuigen Syrische militaire posities in Libanon hebben beschoten en twee Syrische helikopters hebben aangevallen. De Israëlische acties betekenen een ernstige eic»latie van het Libanese conflict en Damascus houdt Israël verantwoordelijk voor de gevolgen hiervan. Dit heeft een regeringswoordvoerder dinsdagavond gezegd.

De Israëlische tussenkomst is bedoeld, zo zei de woordvoerder, om pogingen tot een nationale verzoening in Libanon te blokkeren. Israël is erop uit de gevechten in Libanon te laten voortduren, de spanningen tussen de verschillende groeperingen te laten voortbestaan en deze zelfs te vergroten zodat 'de gevechten intensiever worden, aldus de woordvoerder. Volgens hem kan Israël hierdoor eigen voordeel halèn uit de toestand in Libanon ten koste van bet Libanese volk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.