+ Meer informatie

Boskoops museum toont geschiedenis kwekerij

Voor kwekersy jongeren en toeristen

3 minuten leestijd

ÏOSKOOP — Het boomekerijenmuseum, gelegen I de Reijerskoop 54 en 56, dt een overzicht van de rijke ekerijhistorie van Etoskoop. de tentoonstelling blijkt onmeer dat het voorgeslacht niet zo gemakkelijk had. t museum is van de grond genen na vele jaren van enusiaste inzet van Boskopers. tentoongestelde spullen zijn trnamelijk afkomstig van liculiere verzamelingen.

ensen uit Boskoop hadden een groollectie opgebouwd. Deze collecties den op een gegeven moment te groot thuis te bewaren. Men besloot toen zeg maar alle eieren in een mandje oen. Sinds de jaren '60 hebben deze verzamelingen op de zolder van het gemeentehuis opgeslagen gelegen. Nu is het zover dat de spullen door het publiek kunnen worden bezichtigd.

Het idee voor een boomkwekerijenmuseum resulteerde in 1974 in de

Boskoop — Een tuinhuisje in het boomkwekerijmuseum.
oprichting van de Stichting Boomkwekerijmuseum Boskoop. Deze stichting waarvan burgemeester Reinders in 1977 voorzitter werd, had één groot probleem namelijk gebrek aan geld. Het museum is gerealiseerd door giften. Duidelijk was dat de rijke achtergrond van Boskoop een museum rechtvaardigde. Het boomkweken heeft een geschiedenis van ruim vijf eeuwen. In die vijf eeuwen waren er verschillende methoden van boomkweken. Ook heeft Boskoop rijke en arme tijden meegemaakt.

Boekwerk

Deze geschiedenis is ondermeer verhaald door de twee jaar geleden overleden schrijver A. Vuyk sr. Deze man heeft veel werk verzet voor het tot stand brengen van dit museum. Zijn boek beschrijft de geschiedenis van Boskoop in de periode 1466-1966: van landgoed van de abdij van Rijnsburg tot het boomkwekerijcentrum Boskoop in 1966.

Het doel van het museum is drieledig. De kwekers van nu moeten bewust van het feit zijn dat ze een schakel in een keten van vijf eeuwen zijn, de jeugd moet kennis kunnen nemen van de geschiedenis en tenslotte het toerisme in Boskoop. Met name de kwekers in Boskoop tonen grote interesse voor verschillende methoden van kweken. Die zijn benieuwd hoe bijvoorbeeld hun overgrootvaderentte.

Voor het thans opkomende geslacht is het eveneens belangrijk. Er is hier een tuinbouwschool en voor de jongelui is het fijn dat de praktijk van vroeger te zien is. Dan is er nog de derde groep dat is het toerisme. Meestal zakenrelaties uit het buitenland. Toch kan worden gesteld dat het museum met name interessant is voor de Boskopers.

Bibliotheek

Het museum bestaat uit drie afdelingen. Het zogenaamde Marijnenhuis (vernoemd, naar de voornaam van de vorige eigenaar) waarin de vitrinekasten staan opgesteld. In deze vitrines zijn de spullen uitgestald. In het Marijnenhuis is er tevens een zaaltje waar diaseries kunnen worden vertoond en er is een bibliotheek in onder gebracht. Deze bibliotheek bevat vele historische boeken over de boomkwekerij in Boskoop

De tweede afdeling is het zogenaamde Boomkwekershuisje. Dit huisje geeft een goede indruk van hoe het huisje was ondermeer het vinden van de juiste meubels. Er zijn nog meubels gehaald in Krimpen aan den IJssel om het huisje in de juiste sfeer in te richten. Het huisje is gebouwd omstreeks 1850.

De achterliggende tuin biedt een overzicht van verschillende kweekmethoden die in de loop der eeuwen zijn gebruikt. Deze tuin bijgehouden door L. M. Moerings. Achter in deze tuin staat het zogenaamde speelhuis waar vroeger de koop werd beklonken met een borreltje. Zowel aan de tuin als aan de twee andere afdelingen van het boomkwekerijmuseum wordt op ^et ogenblik de laatste hand gelegd.

Het Marijnenhuis en het boomkwekershuisje (met bijzondere fraaie tegeltableaus) wordt beheerd door J. van der WUlik.

Het bestuur van de Stichting Boomkwekerijmuseum Boskoop is samengesteld uit vertegenwoordigers van de bond van kwekers, bonden van handelaren, het beursbestuur, de standorganisaties, de veiling en verder enige mensen die veel weten van de Boskoopse kweekhistorie. Van deze organisatie krijgt de Stichting ook geld om het museum te exploiteren. Verdere inkomsten moeten komen uit de verkoop van entreekaarten en subsidie van de gemeente. De entree is slechts één gulden.

Boskoop

De tuin

boomkwekerijmuseum.

het

Boskoop kershuisje.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.