+ Meer informatie

Alkmaar krijgt aparte gevangenis voor illegalen

Terugkeerbureau gaat thuisreis betalen

2 minuten leestijd

ALKMAAR - In Alkmaar wordt in 1994 een aparte gevangenis voor illegale vreemdelingen gebouwd. In de gevangenis zullen illegalen worden opgesloten die Nederland moeten verlaten en dat weigeren. Nu zitten zij bij gebrek aan betere opvang in de diverse huizen van bewaring.

Staatssecretaris Kosto van justitie maakte de bouw van de aparte inrichting gisteren bekend op het symposium "Passanten in niemandsland", dat gewijd was aan het verblijf van illegale buitenlanders in huizen van bewaring.

De staatssecretaris wil een aparte inrichting omdat hij de huizen van bewaring voor de illegalen niet geschikt vindt. Zij worden in tegenstelling tot hun medegevangenen meestal niet verdacht van strafbare feiten. In de aparte gevangenis zouden de illegale vreemdelingen meer bewegingsvrijheid hebben en zou het personeel speciaal opgeleid zijn voor de omgang met hen. In de huidige inrichtingen deden zich in het verleden moeilijkheden voor onder meer omdat de bewaarders geen idee hadden wat ze met de illegalen aan moesten. Het grote probleem tijdens de detentie van de illegalen is de onzekerheid over hun toekomst.

In het eerste kwartaal van dit jaar werden 100 van de ruim 5000 asielzoekers in een huis van bewaring ondergebracht, nadat duidelijk was dat zij geen kans maakten toegelaten te worden. Zij weigerden te vertrekken of hun land van herkomst was bij gebrek aan identiteitspapieren niet bekend. Tijdens hun detentie wordt geprobeerd daar achter te komen en hen alsnog uit te zetten. In 35 procent van alle gevallen wordt de vreemdeling weer uit het huis van bewaring gezet zonder dat er uitzetting volgt. Wel krijgen ze te verstaan dat ze Nederland moeten verlaten.

Het precieze aantal illegalen in Nederiand is niet bekend. De schattingen variëren tussen de 10.000 en de 100.000. Met het verblijf van hooguit 1 procent van hen in de huizen van bewaring is jaarlijks 14 miljoen gulden gemoeid.

Terugkeerbureau

Kosto benadrukte dat de vreemdelingenbewaring het sluitstuk van het vreemdelingenbeleid vormt. Als het niet anders kan, worden illegale vreemdelingen opgesloten. Als een mogelijk alternatief voor het opsluiten noemde hij de instelling van een terugkeerbureau, zoals dat in het regeerakkoord is afgesproken.

Binnen een maand zal hij een uitwerking van deze afspraak aan de Kamer toesturen. Het terugkeerbureau, dat ondergebracht wordt bij een Nederlandse vestiging van de internationale organisatie voor migraJie, zal_ vreemdelingen die ons-land moeten verlaten van een ticket en een bijdrage voor de eerste periode in hun land van herkomst gaan voorzien. \anó TótoAuii KEUKSTRAAT 15 3882 BM PUTTEN TEL (03418) 5 1477.

Voor: pasfoto's portretfoto's gezinsfoto's, groepsfoto's babyfoto's trouwreportages Kortom: uw fotospecialist

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.