+ Meer informatie

Massabetogingen rond stembus Azerbeidzjan

2 minuten leestijd

BAKOE (RTR/AFP/DPA) Tienduizenden nationalisten zijn gisteren in de republiek Azerbeidzjan opnieuw de straat op gegaan om te protesteren tegen de verkiezingen. Leiders van Volksfront van Azerbeidzjan riepen de mensen op niet naar de stembus te gaan. De presidentsverkiezingen zijn gisteren verder relatief rustig verlopen, ondanks dat de dag samenviel met een herdenking van het bloedige optreden van het Sowjetleger in Bakoe vorig jaar januari

De regering van de autonome Azerbeidzjaanse regio Nachitsjewan had de verkiezingen op haar grondgebied verboden. Het Volksfront, waarin verscheidene oppositiepartijen zijn verenigd, had de bevolking opgeroepen de presidentsverkiezingen massaal te boycotten. Ook vrijdag werd in de hoofdstad Bakoe door 50.000 mensen gedemonstreerd tegen de verkiezingen.

In de loop van de dag meldde het gezagsgetrouwe Azerbeidzjaanse persbureau dat „al 78,7 procent" van de stemgerechtigden was opgekomen en dat „ongeveer 90 procent van de kiezers" voor de enige kandidaat, de omstreden huidige president Ayaz Moetalibov, had gestemd. Om de mensen naar de stembussen te lokken, werd in de kieslokalen normaal moeilijk verkrijgbare levensmiddelen verkocht. De oppositie verwerpt het opgegeven opkomstcijfer. Zij voorspelden dat maar 15 procent van de stemgerechtigden zijn stem zou uitbrengen.

Hoewel de noodtoestand die in januari 1990 werd ingesteld, is opgeheven, had de politie gisteren voor veel beperkingen gezorgd. Zo waren er nagenoeg geen buitenlandse journalisten die de verkiezingen ter plaatse volgden. Moetalibov en de COUD

De verkiezingsdag viel samen met de herdenking van het feit dat het 600 dagen geleden was dat Sowjettroepen Bakoe bestormden. Meer dan 200 mensen werden bij die operatie gedood toen tanks en troepen de barricaden vernielden die Azeri's hadden opgericht tijdens de gevechten met Armeniërs in de stad.

Tijdens de staatsgreep in Moskou van drie weken geleden was Bakoe het toneel van gevechten tussen politie en demonstranten die de coup afwezen, waarbij honderden betogers werden gearresteerd. Moetalibov steunde de staatsgreep maar zorgde er in zijn republiek voor dat het nieuws hierover werd weggecensureerd. Moetilabov trad na de coup „uit lijfsbehoud" zo zegt de oppositie, uit de Communistische Partij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.