+ Meer informatie

Koffiespoorp

2 minuten leestijd

Een derde deel van de wereldbevolking behoort tot het genootschap van koffiedrinkers. Koffie is dus een internationale drank. Toen de Turken in de vijftiende eeuw vele landen veroverden, lieten ze een heel koffiespoor achter. Overal waar zij kwamen, introduceerden zij de nog onbekende drank. En met succes!

Na veel omzwervingen kwam de koffie ook eindelijk in Nederland terecht. De Nederlandse handelsgeesten roken geld. Voor hen was koffie geen drank, maar een vrachtgoed dat men kon inladen, transporteren, veredelen en verhandelen. Men peinsde er niet over om de koffie zelf te gaan drinken.

Dr. C. Bontekoe wilde hier verandering in brengen. Hij was geneesheer en tevens de grootste fantast en sluwste zakenman. Hij propageerde dat koffie en thee elke kwaal die maar denkbaar was, kon genezen. Voor iederjpijntje had hij wel een andere kofnekuur. Hij riep het nuchtere volkje op om de koffie toch ook eens te proberen. ā€˛Hollander, drink slechts Hollandse koffie. Het is een kostbaar, krachtig en onovertrefbaar geneesmiddel". En zo is het gekomen dat in elke Hollandse huiskamer om 10 uur de koffie staat te pruttelen. nog milieuvriendelijk ook.

Gooi het koffiedik in de tuin en alras is het tijdperk van de stinkende kat in uw lusthof voorbij. Baden in koffiedik. Dit schijnt werkelijk een verwennerij voor de huid te zijn. Maar of je er zelf ook van geniet?

De laatste tip: koffiedik kan erg goed als compost worden gebruikt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.