+ Meer informatie

„Ook sommige meisjes zijn niet bang om een ruit in te slaan''

3 minuten leestijd

Het zal je maar gebeuren. Kom je na de vakantie op school en zie je dat anderen zelfs in hun vakantie nog behoefte hebben om op en rond je school te zijn. Niet om les te krijgen, maar 'gewoon' om vernielingen aan te richten.

Wij hebben juist zo'n gezellige patio (binnentuin). Nou ja, hebben, zeg maar: hadden. Vogelhuisje, bloembakken, kunsteenden, verlichting en fontein zijn finaal vernield. Om in de patio te komen, moesten de daders wèl het dak over. Volgens de meester is op het dak van school voor een paar duizend gulden schade aangebracht.

De vernielingen waren voor ons een reden om na te denken over vandalisme. Met ons elven hebben wij een aantal vragen afgevuurd op mevrouw I. Janssen, wachtmeester van de rijkspolitie in Hendrik Ido Ambacht.

Sport
zaken voor vandalisme", zegt mevrouw Janssen. „Jongeren kunnen bij voorbeeld moeilijkheden hebben, thuis of op school. Jongeren die geen hobby's hebben, weten met hun vrije tijd geen raad. Ze houden niet van sport en zo. En als vader en moeder werken, hebben ze geen controle op wat hun kinderen doen. Verder heb je oudere jongeren die werkloos zijn en geen uitzicht hebben op de toekomst". Neemt het vandalisme toe?

..Ja, ik vind van wel. Woonhuizen en winkelcentra worden soms behoorlijk volgespoten met graffiti". Doen alleen jongens het of ook meisjes?

..Meestal maken jongens zich schuldig (circa 65 procent), maar meisjes durven het ook best!"

Bal door ruit
Heeft u wel eens aan vandalisme gedaan toen u jong was?

„Ik kom uit Limburg en woonde in een klein dorpje. Daar was toen veel minder vandalisme. Nee, zelf heb ik er nooit aan meegedaan". In welke leeftijdsgroep wordt het meest vernield?

„Je hebt verschillende soorten vandaHsme. Spelvandalisme gebeurt veel bij kinderen tot twaalf jaar, die bij voorbeeld een bal door een ruit trappen. Bij jongelui tussen de twaalf en zestien jaar is er sprake van prestige- en vervelingsvandalisme. Zij willen stoer doen tegenover elkaar: zich zelf bewijzen. Dan heb je ook nog frustratievandalisme. Dit komt voor bij jongeren van zestien jaar en ouder als gevolg van eenzaamheidsgevoelens". Wat voor straf staat er op vandalisme?

„Als jongeren beneden de achttien jaar iets vernielen, moeten de ouders de schade betalen. De jongere wordt doorverwezen naar het bureau HALT. Hier wordt met de dader gepraat en hem wordt gewezen op het zinloze van zijn vernieling. Zo'n jongere Schoolbel wordt vandaag geluid door leerlingen van groep 8 van de Willem-III-school Ido Ambacht. Stadhouder te Hendrik Hier komen hun namen:

Bert Dooren, Bert van den Hil, Petra Keuken, Gertjan Kleinbloesem, Jannet Kok, Marga van der Kruijt, Michiel Mol, Aline v.d. Plaat, Caroline Trouwborst, Jacoline Verhage en Floris van 't Verlaat. krijgt niet direct een procesverbaal, maar een zogenaamde alternatieve straf. Bij voorbeeld vernielingen opknappen, helpen bij het inzetten van nieuwe ruiten, banken schoonmaken of werken in een bejaardenhuis. Mensen van achttien jaar en ouder krijgen een proces-verbaal èn moeten voorkomen bij de rechter".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.