+ Meer informatie

Vakcentrales reageren verdeeld op wao-voorstel

„Kabinet wil voorwaarden verslechteren"

2 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - Over één ding zijn FNV, CNV en MHP het wel eens: de kortingen op de wao-uitkeringen die staatssecretaris Ter Veld gisteren heeft gepresenteerd vinden zij „onaanvaardbaar". Over de maatregelen waarmee de bewindsvrouw het volume van de wao wil terugdringen, lopen de meningen van de drie vakcentrales echter uiteen.

De FNV verwijst het hele wetsvoorstel naar de prullenbak. „Sociaal onaanvaardbaar", vindt de grootste vakcentrale het. De FNV wijst het plan om 400.000 arbeidsongeschikten te herkeuren radicaal van de hand. „Onder het mom van reïntegratie wil het kabinet de uitkeringsvoorwaarden verslechteren, wat een onaanvaardbare inkomensachteruitgang betekent voor ten minste 190.000 mensen", stelt de vakcentrale in een verklaring. „Bovendien geeft het kabinet geen enkele garantie op werk voor de mensen die een herkeuring moeten ondergaan".

Ter Veld is volgens de FNV „oostindisch doof' voor de pleidooien van de vakbeweging om de problemen „bij de wortel" aan te pakken: „een beleid dat is gericht op het voorkomen dat mensen ziek en arbeidsongeschikt worden, het bevorderen van reïntegratie, en een beleid dat de rechtsbescherming bevordert".

Het CNV is heel vrat positiever over de volumemaatregelen, hoewel die volgens bestuurder A. J. de Geus „een halfjaar te laat komen". „Al met al is onze reactie gemengd", aldus de Geus. De christelijke vakcentrale stemt in m et de kabinetsvoorstellen die zijn gericht op de terugkeer van arbeidsongeschikten in het arbeidsproces, maar net als de FNV vindt het CNV dat de kortingen op de uitkeringen van tafel moeten.

Breed draagvlak

De Geus: „Voor een effectief volumebeleid is een breed draagvlak nodig. Om dat te creëren moet dus de korting van tafel. Als aan die voorwaarde is voldaan, kunnen partijen werken aan een totaalaanpak". Daarin passen volgens De Geus ook herkeuringen, „waarin niet wordt gekeken of mensen ongeschikt zijn voor hun oude baan, maar hoe ze op de arbeidsmarkt hun resterende geschiktheid kunnen inzetten".

De MHP (middelbaar en hoger personeel) ten slotte beoordeelt het positief dat arbeidsongeschikten regelmatig aan een herkeuring worden onderworpen. Ook de verruiming van het begrip passende arbeid naar „gangbare arbeid" kan de goedkeuring van de kleinste vakcentrale wegdragen. „Maar dan wel met verstand", zei een woordvoerder.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.