+ Meer informatie

Vorig jaar minder transplantaties van hart en nieren

1 minuut leestijd

LEIDEN — Het aantal niertransplantaties Is vorig jaar vergeleken bij 1988 met vijftien (4 procent) gedaald tot 366. Dit heeft de Stichting Eurotransplant In Leiden vandaag bekendgemaakt.

In de eerste twee maanden van dit jaar zijn er 59 niertransplantaties uitgevoerd, tegen 68 in dezelfde periode van 1989. Dat komt neer op een daling met 13 procent. Het aantal harttransplantaties liep in 1989 terug van 46 tot 43. In de eerste twee maanden van 1990 waren het er zeven, één meer dan vorig jaar. ' Eurotransplant, een organisatie die bemiddelt tussen orgaandonoren en ontvangers in een aantal Europese landen, zegt dat er nog altijd een groot tekort ~ is aan donororganen. Het aantal patiënten dat op een niertransplantatie wacht is vorig jaar toegenomen van 1320 tot 1345, terwijl het aantal wachtenden op een donorhart steeg van 13 tot 18. Ook,overlijden steeds meer mensen terwijl ze nog op de wachtlijst staan: 64 nierpatiënten (1988: 56) en 10 (8) hartpatiënten.

Hoewel vier op de vijf Nederlanders bereid zijn na hun dood organen en weefsels af te staan voor transplantatie, hebben er maar twee miljoen een donorcodicil getekend. Eurotransplant noemt het daarom verheugend dat WVC er nu, na twintig jaar aandringen, naar streeft om binnen enkele maanden met een voorstel voor een wettelijke regeling van orgaandonatie te komen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.