+ Meer informatie

„De kustlocatie is een fopspeen"

Westlandse werkgroep wil strand niet prijsgeven voor nieuw land

5 minuten leestijd

's-GRAVENZANDE - Als grommende monsters rollen de witgekulfde golven op het strand. Bijna tot onder aan de imposante duinenrij. Aan de andere zijde van die duinen vleit het Westlandse kassengebied zich behaaglijk tegen haar grote beschermer aan. De vraag is alleen hoe lang dat nog zo zal blijven. Veel mensen zien een nieuwe kustlocatie namelijk als dè oplossing voor alle ruimteproblemen. De werkgroep Behoud Westlandse Kust echter niet. „Wij willen het strand houden zodat we het zand tussen onze tenen kunnen blijven voelen...".

De kustlocatie lijkt onder politici steeds meer aan populariteit te winnen. Ruimtegebrek in de Randstad, op vele terreinen, maakt het namelijk buitengewoon begeerlijk om een steelse blik over de blonde top der duinen te werpen naar het grijze niets. Aan gene zijde van de dijk is de horizon namelijk de grens. De beoogde 4000 hectare nieuw land ligt als het.ware voor het grijpen.

Op het vasteland kun je echter geen stap meer doen zonder grootscheepse protesten, die vaak uitmonden in slepende rechtsprocedures. Logisch dus dat veel Hollanders de toekomst toch weer zoeken in het water. Is niet heel ons landje één grote overwinning op de zee?

Toch hebben zelfs zee en strand* tegenwoordig hun belangenbehartigers. Zo heeft een aantal mensen uit het Westland zich verenigd in de werkgroep Behoud Westlandse Kust. Deze werkgroep, die bestaat uit zowel tuinders als particulieren, heeft eigenlijk maar één doel: de huidige kustlijn in stand houden.

Rekensommetje

A. Boers, woordvoerder van de werkgroep, is heel duidelijk. „Die plannen voor die kustlocatie houden gewoon in dat het strand langs onze kust over een lengte van zo'n 15 kilometer verdwijnt. Want je maakt mij niet wijs dat ze aan de kustlocatie ook nog eens een mooi, aflopend strand aanleggen. Het is daar namelijk gemiddeld zo'n twaalf tot veertien meter diep, dus dan kun je wel uitrekenen hoeveel zand dat zal kosten. Dan moet er straks buiten de nieuwe kustlocatie meer zand gestort worden als erin. En dat gebeurt echt niet".

Velen denken echter dat de aanleg van een prestigieuze kustlocatie voor onder andere het Westlandse kassengebied dè oplossing betekent. De tuinders schreeuwen namelijk al jaren om meer ruimte en dat terwijl ze geen kant meer op kunnen. Boers: ..We zitten aan alle kanten vast. Aan de ene kant is er Den Haag, aan de andere kant Rotterdam en Delft. De enige kant waar we geen kwaad van te duchten hadden, was de kust. En nu begint het ook daar te rommelen.

Wij zijn er namelijk vast van overtuigd dat we straks als glastuinbouw daar geen grond toegewezen krijgen. Dat is nooit te betalen. Een simpel rekensommetje spreekt boekdelen. Wij als tuinders kunnen per vierkante meter niet veel meer op tafel leggen dan zo'n 50 gulden. En dat terwijl nu al toegegeven wordt dat het nieuwe land enkele honderden guldens per vierkante meter moet gaan kosten. En wie moet dat verschil dan betalen? Het Rijk zeker... Daar hoeven we dus echt niet op te rekenen".

Vijftig-plussers

„Ik ben het goed eens met iemand die pas zei dat die hele kustlocatie voor de tuinders een fopspeen is. Ze houden ons voor dat we straks op dat nieuwe land onze uitbreidingen kunnen realiseren, maar als het plan eenmaal doorgaat, wordt die fopspeen simpelweg uit onze mond getrokken. Dan blijkt namelijk dat het allemaal veel te duur wordt en dat de grond alleen maar rendabel is te exploiteren als er dure woningen, hotels en appartementen worden neegezet. Daar is geen ruimte voor ons als tuinders. Dat wordt nu alleen maar beloofd om het Westland over de streep te trekken.

En daar komt bij dat het met het schitterende strand dat we hier nu hebben afgelopen is. Ook dat is weg. En hoe moet het dan met die twee miljoen mensen die hier jaarlijks naar het strand komen in de zomer? Moeten die dan allemaal langs de kust in Zeeland en boven Scheveningen hun toevlucht gaan zoeken? Kom nou. Ze staan hier al een uur in de file om bij de zee te kunnen komen. Als ze straks dan nog es een dagje willen gaan zwemmen, kunnen ze bij aankomst direct weer terug omdat de dag voorbij is. En zelfs al zou er bij het nieuwe land een nieuw strand komen, dan kunnen we hier de komende tien jaar niet meer zwemmen. Dat is namelijk Ievengevaarlijk als er gebaggerd en opgespoten wordt.

Die plannen voor zo'n groots kustproject zijn gelanceerd door mensen die nooit geen zand meer tussen hun tenen willen voelen. Vijftig-plussers die in een milieu leven waar ze mensen ook niet meer over dergelijke dingen horen praten. In hun kringen draait het om andere dingen. Om geld en om de mogelijkheden om tot een goede exploitd'tie van gronden te komen".

Randvoorwaarden

..Gelukkig lijkt er zo langzamerhand bewustwording te komen bij diverse mensen wat ze eigenlijk wel aanrichten met zo'n locatie. Bovendien beginnen de meeste tuinders het zo langzamerhand ook door te krijgen dat het helemaal nog niet zo ze• ker is dat ze achter de duinen terecht kunnen voor hun uitbreiding. Die enkele blinde tuinder die nog steeds denkt dat hij zijn zoon straks achter de duinen in een mooi spulletje kan zetten, moet z'n ogen nu maar eens open doen. Daar komt echt niks van in".

Boers zegt blij te zijn met de randvoorwaarden die de diverse Westlandse gemeenten hebben opgesteld voor de realisatie van een kustlocatie. ..Als ik die voorwaarden bekijk, dan wordt daar nooit aan tegemoet gekomen en komt er dus ook nooit een kustlocatie. Zo willen de gemeenten onder andere dat er op het nieuwe land ruimte komt voor veel glastuinbouw. Nou ja, dat kan dus gewoon niet omdat het allemaal veel te duur is. Dus in dat opzicht zijn wij blij met die randvoorwaaarden. We hopen dat de mensen er steeds meer achter komen dat je met de aanleg van een kustlocatie onherstelbare schade aanricht".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.