+ Meer informatie

Moeders op gymschoenen in Senaat

Amerikaanse hogerhuis dreigt in november op te schuiven naar links

3 minuten leestijd

WASHINGTON - De uitslagen van de laatste voorverkiezingen, gehouden op 15 september, geven aan dat de Senaat na de algemene verkiezingen in november weleens flink naar links kan opschuiven. Zoals het er nu uitziet, zal de Democratische meerderheid in de Senaat waarschijnlijk uitgebreid worden met feministische senatoren die een agressief pro-abortusstandpunt innemen.

Het met veel tamtam begeleide "jaar van de vrouw" maakte een verdere opmars in de staat Washington. Daar won mevrouw Patty Murray de Democratische nominatie voor de Senaat. Murray is daarmee de elfde vrouwelijke kandidaat voor de Senaat.

Mevrouw Murray is een politieke nieuweling die zich een „moeder op gymschoenen" noemt. Zij stelde zich kandidaat toen ze de „slechte" behandeling van professor Anita Hill zag. Murray vindt dat de mannelijke senatoren de klachten over ongewenste intimiteiten die mevrouw Hill inbracht tegen Clarence Thomas, niet serieus namen. Ze werd zo boos dat ze besloot meer vrouwen in de Senaat te krijgen om een tweede Anita Hill-af- Democratisch Senaatskandidaat in, faire te verkomen. Pennsylvania. Yeakel, die ook geen Murray's carrière is te vergelijken politieke ervaring heeft, voert een met die van mevrouw Lynn Yeakel, nek-aan-nek race met de zittende Republikeinse senator Arlen Specter. Specter, een voormalige officier van justitie, was de scherpe ondervrager van professor Hill tijdens de hoorzittingen over Clarence Thomas. Door zijn optreden maakte Specter zich tot de meest gehate man van alle feministische groepen in Amerika. Als Yeakel en Murray, gekozen worden beloven ze het zuivere feminisme in de Senaat te vertegenwoordigen.

"Echte feminist"

De Democratische voorverkiezingen in New York -die verreweg de meeste publiciteit kregen- brachten weliswaar geen vrouw over de eindstreep maar wel een "feminist". De onbetwiste koploper in de voorverkiezingen was een vrouw, Geraldine Ferraro. Ferraro is bekend omdat ze in 1984 de vicepresidentskandidaat was van de Democratische Partij. Vanzelfsprekend speelde ze in op het thema dat de Senaat meer vrouwen nodig heeft. Maar FeiTaro moest het onderspit delven door aanhoudende beschuldigingen dat ze verbindingen heeft met de mafia.

Een van haar vrouwelijke tegenstanders, Elizabeth Holtzman, viel haar op ongeëvenaarde wijze aan. Als gevolg hiervan boekte de Newyorkse officier van justitie, Robert Abrams, een man, een verrassende overwinning. Maar Abrams is nog linkser dan Ferraro. Abrams noemt zich zelfs de „echte feminist" in de Democratische voorverkiezingen. Tegenover de beweringen van Ferraro dat de , Senaat een vrouw nodig heeft, zei Abrams dat de Senaat een Newyorkse senator moet hebben die de Senaat in een „progressieve" richting duwt.

Abrams is berucht in pro-life-kringen door zijn harde optreden tegen anti-abortus demonstranten. Abrams wil onbeperkte abortus met alle wettelijke middelen beschermen. Hij eist gevangenisstraffen tegen pro-life-demonstranten die abortusklinieken blokkeren.

Volgens de prognoses maakt Abrams goede kansen om in november de zittende Republikeinse senator Alfonso D'Amato te slaan. D'Amato is conservatief en pro-life. Maar hij lijdt onder de impopulariteit van de president, de aanhoudende recessie en de beschuldigingen van corruptie tegen enkele leden van zijn staf.

De feministische en pro-abortusgroepen staan blijkbaar nu op het punt de oogst van de harde arbeid van de laatste vier jaar binnen te halen. Met hun goed geoliede campagne-organisaties en -het belangrijkste- een zeer effectief fondswervingsapparaat zijn ze erin geslaagd een reeks winnende vrouwelijke kandidaten voor de Senaat te krijgen. Ze maken goede kansen beide Senaatszetels in Californië te winnen plus die in Washington, Illinois, Pennsylvania en New York. Ze beloven het Amerikaanse hogerhuis in een „progressieve richting" te duwen waardoor ze het leven voor de president -of dat nu George Bush of Bill Clinton is- moeilijk zullen maken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.