+ Meer informatie

Hartelijke ontvangst voor boordschutter

In gemeente Barendrecht

2 minuten leestijd

BARENDRECHT — Donderdagavond werd de heer Edgell, boordschutter van de in 1945 in Barendrecht neergeschoten bommenwerper, met zijn vrouw officieel ontvangen door het gemeentebestuur.

Nadat het plaatselijk muziekkorps de beide volksliederen gespeeld had, ging het gezelschap naar de raadzaal waar de loco-burgemeester de heer N. den Otter hen toesprak. Hij zei onder meer: „Toen u op 5 april 1945 in het vliegtuig stapte had u waarschijnlijk nog nooit van Barendrecht gehoord. Toch zorgde Barendrecht voor een sensationele ervaring in uw leven. Samen met uw lotgenoten stortte u hier neer. Vier van de vrienden verloren daarbij het leven. Het is goed . hier op dit moment nog eens bij stil te staan." Hij bood dé heer Edgell een kristallen karaf aan.

Plaat

De heer Edgell zei onder meer: „Ik had mij 36 jaar geleden niet kunnen voorstellen dat ik nu zo prettig ontvangen zou worden in Barendrecht. Deze gemeente is vaak in mijn gedachten geweest na het ongeluk". Hij las een brief voor van de burgemeester van Vancouver, de huidige woonplaats van de heer Edgell en bood een platenboek aan van de gemeente. Aan de gemeente Barendrecht schonk de heer Edgell een ingelijste plaat met daarop het vliegtuig en de acht bemanningsleden. De, vier nog in leven zijnde bemanningsleden hebben hun handtekening geplaatst bij hun foto. Tenslotte werden nog meer geschenken over en weer aangeboden. Bij de genodigden waren onder andere mensen van de Amerikaanse ambassade en van het verzet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.