+ Meer informatie

Kissinger heeft vertrek weer uitgesteld

4 minuten leestijd

PARUS, woensdag — Henrv Kissinger, de adviseur van president Nixon, heeft zijn vertrek uit de Franse hoofdstad dinsdagavond uitgesteld, zo heeft het Franse persbureau Agence France Press meegedeeld. overleg had gepleegd met de Noordvietnamese vredesonderhandetaars. De woordvoerder van het Witte Huis, Ronald Ziegler, had in Washington bekend gemaakt dat Kissinger woensdag verslag van zijn besprekingen zou uitbrengen aan president Nixon.

Kissinger 7,ou aanvankelijk dinsdagavond naar Washington vertrekken, nadat hij gedurende drie dagen in Parijs

Functionarissen van het vliegveld Orly hebben het bericht van AFP bevestigd. Het speciale straalvliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht waarmee Kissinger reist is dinsdagavond wel van Orly vertrokken, waarschijnlijk met bestemming Frankfurt, maar Kissinger 7.at er niet in, aldus de functionarissen. Volgens de functionarissen van Orly is de bagage van Kissinger en zijn gezelschap dinsdagmiddag in het vliegtuig geladen maar tegen het eind€ van de middag weer uitgeladen. Het vliegtuig is rond 22.15 van Orly vertrokken. Over het verloop van de besprekingen van Kissinger met de Noordvietnamezen zijn in het geheel geen oftlciël» mededelingen gedaan.

STANDPUNT

Üe Zuidvietnamese regering heeft woensdag verklaard op de Parijse vredesbesprekingen niet met nieuwe voorstellen te zullen komen. Het bewnd houdt vast aan de basistormule voor een regeling, zoals die in januari van dit jaar openbaar gemaakt is. „Wij houden vast aan ons algemene voorstel van 27 januari laatsleden", verklaarde Pham Dang Sum. chef-woordvoerder voor het Zuidvietnamese ministerie van buitenlandse zaken.

Sum weigerde echter iets te zeggen over de geheime onderhandelingen in Parijs tussen de Amerikaanse presidentiële adviseur Henry A. Kissinger en de Noordvietnamese diplomaten. Die besprekingen gaan vandaag hun vierde dag in. De tegenpartij is met de theorie van een drie-partijenregering gekomen, zei Sum. Wij kunnen die theorie niet aanvaarden en er is geen wijziging gekomen in het Zuidvietnamese standpunt.

RUSLAND
President Nikolai Podgorny der Sovjet-Unie heeft dinsdagavond de Verenigde Staten streng veroordeeld wegens hun meedogenloze methoden in Vietnam en elders in Indo-China en herhaald dat de regering der SovietUnle de communistische voorstellen voor de regeling van het conflict in Indo-China blijft steunen. Podgorny sprak aan een staatsdiner dat werd aangeboden aan de Sjah van Perzië. Zijn uitspraken werden gedaan op een moment dat de onderhandelingen over vrede in Vietnam in een beslissend stadium lijken te zijn gekomen. Podgorny verklaarde: „In Zuidoost-Azië proberen de Verenigde Staten door meedogenloze methoden, die overal worden veroordeeld, hun wil op te leggen aan de volkeren van Vietnam en de andere landen van Indo-China. De Sovjet-Unie steunt en zal vastbesloten blijven steunen het heldhaftige Vietnamese volk zowel als de volkeren van Cambodja en Laos".

FRANKRIJK

Nadat Henry Kissinger gedurende drie dagen, althans delen ervan, in Parijs geheime besprekingen had gevoerd met Noordvietnamezen, heeft hij dinsdag een onderhoud gehad met de Franse minister van buitenlandse zaken Schuman. Onmiddellijk daarna ging Sohuman naar het Elysee om president Pompidou over het onderhoud met de Amerikaan in te Uchtep.

MCGOVERN

Senator George McGovern, de kandidaat van de democratische partij voor het presidentschap der Verenigde Staten, heeft in een verkiezingstoespraak verklaard dat hij alle Amerikaan.se strijdkrachten uit geheel Zuidoost-Azië, Thailand inbegrepen, zal terugtrekken op voorwaarde dat alle Amerikaanse krijgsgevangenen zullen worden vrijgelaten.

De senator noemde zijn verkiezingsstrijd tegen president Nixon een keus tussen het redden van het gezicht of het redden van levens in Indo-China. Het is een keus tussen nog eens vier jaar oorlog of vier jaar vrede, zei hij. McGovern sprak niet over de jongste besprekingen die de adviseur van Nixon, Henry Kissinger, momenteel met de Noordvietnamezen in Parijs voert. Hij herhaalde enkele malen ervan overtuigd te zijn dat Nixon geen eind aan de oorlog maakt, ook niet als hij nog eens vier jaar in het Witte Huis zou zitten. missie van het congres heeft de taak om het totaal van de uitgaven in het oog te houden. Het congres gaat te werk als een gezin, waarvan alle leden apart uitgeven wat zij willen". RICHARD NIXON, president van de VS. „Onder ons die de revolutie hebben geleid, onder ons die tijdens de oorlog eensgezind waren, bestaat geen onenigheid. Maar er zijn anderen, afkomstig uit ongezonde intellectuele milieus, uit de niet-socialistische intelligentie. Zij zijn degenen, die ons tegenstreven". JOSEF TITO, president van Joegoslavië. „De Arabische terroristen die aanslag op het Olympische dorp in München hebben gepleegd, maakten de vergissing om niet de Westduitse minister van binnenlandse zaken, Hans Dieter Genscher, in gijzeling te nemen". „Waar waren de 32 Afrikaanse en Aziatische naties toen de mensen in dit land mij op onwettige wijze in het leger wilden laten dienstnemen? Ik zal je vertellen wat ik ga doen. Als er geen hulp komt voor de Amerikaanse Moslems, zal ik de Afrikaanse en Aziatische gedelegeerden in de VN links laten hggen". MOHAMMED ALI, ', alias Cassius Clay.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.