+ Meer informatie

Breicursus deel 3: Hals- en biesafwerkingen

3 minuten leestijd

In een aantal afleveringen geeft mevrouw Fokje Oelen-Withaar tips en handigheidjes bij het breien. In dit derde deel van de "breicursus" gaan we verder met de afwerking van het breiwerk.

Algemeen
Wanneer er steken opgenomen worden, dienen deze altijd breiend opgenomen te worden. Neem daarvoor in de rechterhand de breinaald en in de linkerhand het breiwerk, neem de draad in de linkerhand en steek de naald met de rechterhand door het breiwerk en neem de draad op de naald (zie foto). Nooit lussen opnemen als steek.

Ronde hals
De ronde hals wordt met 4 nld. in het rond en met een 1 nr. dunnere nld. dan de panden gebreid. Meestal hoeft er niet gemeerderd of geminderd te worden. De steken van de hulpnld. of draad op een nld. zetten en langs de halskant de steken breiend opnemen.
De rughalssteken ook opnemen. Daarbij de steken verdelen over 3 nld. en met de 4e nld. in boordst. (meestal 1 r. 1 av.) breien. Zeer soepel afkanten. De afkantnld. van een boordsteek valt niet zo mooi uit, dus valt de keus in de meeste gevallen op: een dubbele halsboord.
Met boordst. tot de gewenste hoogte breien, dan 2 nld. r. breien (is 1 ribbel) en vervolgens een zelfde boord breien. Deze boord naar binnen slaan en vastzetten.

Te wijd/andere kleur
Wanneer de halsopening een beetje wijd is en er toch een aansluitende boord op moet, brei dan na bijv. 6 nld. met een dunnere nld. en vervolgens weer met een dunnere nld. Kiest u voor een dubbele boord, brei dan na de ribbel steeds een dikkere nld. i.p.v. een dunnere. Krijgt de boord een andere kleur dan de panden? Brei dan de 1e nld. recht, vanwege het "dwarssteekje".

V-hals
Eerst een proeflapje breien van de bies; brei deze met 1 naaldnummer dunner dan de panden. Maat proeflapje: 3 cm hoog en 13 cm breed. De steken langs de halskant met 1 nld. nr. dunner dan waarmee de panden gebreid zijn, breiend opnemen. Steek op steek.
Nu volgt er eerst weer een berekening. Het proeflapje heeft bijv. 18 st. breed op 10 cm. Het breiwerk van de panden is 32 nld. hoog op 10 cm. Wanneer de halslijn recht zou zijn, betekent dit dat er 14 st. op 10 cm. geminderd moeten worden. Maar de halslijn loopt schuin, dus is er meer ruimte nodig. De berekening wordt dus: 12 st. minderen op 10 cm. Als mindering : 2 st. samenbreien. Let op: de rughalssteken niet minderen. Deze st. op st. breien.

In de volgende aflevering komen knoopsgaten, bies en zak voor een vest aan de orde.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.