+ Meer informatie

Een ongelijk juk

3 minuten leestijd

met de auto gaan toeren, is dat precies hetzelfde." ,JNiet waar", zegt Nel wat heftig. „Als je drie weken op vakantie gaat en ver weg bent en van vroeg tot laat samen optrekt en hele dagen vrij bent is dat heel anders, dat weet je best. Ik heb genoeg verhalen gehoord van jongens en meisjes die het allemaal heel gewoon vinden. Biek bij mU op kantoor is gereformeerd en ze gaat elk jaar samen met haar verloofde op vakantie. En als ik hoor wat ze soms vertelt, dan weet ik zeker ooon ARJEN VAN HOORN dat zoiets niet hoort. En het gehemd juist in zulke omstandigheden veel eerder. Dat moeten we niet zoeken en het is niet verantwoord. Het geeft alleen maar moeilijkheden zonder dat het nodig is." „Moeilijkheden...! Het is toch niet iets zondigs of verkeerds. Ik vind die opvattingen bij jullie in de kerk toch wel erg ouderwets en vreemd en niet eerlijk. Bij ons wordt over veel van die zaken heel anders gedacht. Ik heb ook kennissen en vrienden genoeg, die met hun meisjes op vakantie gaan en als je echt van elkaar houdt hoef je toch niet zo preuts te zijn. En je kan er toch voor zorgen dat...." Het dring^t niet direct tot Nel door wat Bart precies bedoelt en ze zegt, terwijl ze verder loopt: „Ik wil het echt niet hoor, voor mezelf niet en voor m'n ouders niet en... en... ik geloof ook zeker dat het niet voor Qod verantwoord is. En waarom zouden we voor deze ene zomer dat doen? Er komen nog genoeg zomers en laten we dan deze winter gaan, zoals ik al zei. Waarom moeten we op alles vooruitlopen en met de massa mee doen? Tegenwoordig wordt aUes goedgepraat en als je er lang over discussieert lijkt het ook wel alsof alles gewoon is. Er zijn zoveel zaken die niet concreet in de Bijbel staan, maar waarvan we toch best weten dat ze niet geoorloofd zijn." „Zo praat je echt je ouders na." „Ja... dat doe ik. En ook zeg ik het zoals het mij geleerd is, op de catechisatie en in de kerk. Pas als we getrouwd zijn en als ons huwelijk is ingezegend voor Ood, dan zijn we vrij en dan... dan..." „Hou je dan nu nog niet genoeg van mij om... om~. zou je nu niet willen wat je dan wel wil?" Ze bloost en voelt zich ook wat geprikkeld. Waarom doet hij nu zo moeilijk? En dit is immers geen eerlijke vraag van hem. Ze antwoordt kort: , J)at is niet eerlijk van je om zo te praten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.