+ Meer informatie

Wereldraadrapport over racisme

2 minuten leestijd

In een rapport, bestemd voor het centraal comité van de Wereldraad van kerken, heeft de Geneefse staf van de Wereldraad voorgesteld, dat het mandaat voor het anti-racismeprogramma wordt verlengd en het speciale fonds voor humanitaire hulpverlening aan bevrijdingsbewegingen wordt verhoogd van 200.000 tot 300.000 dollar per jaar. Het centraal comité van de Wereldraad van kerken komt in augustus in Berlijn bijeen.           Het rapport, dat is opgesteld door de Geneefse commissie voor het program ter bestrijding van het racisme, wijst de westerse wereld als de voornaamste schuldige aan voor het huidige racisme. Het is het blanke westen, dat met zijn historische accumulatie van rijkdom en macht, de meest verbreide en gevaarlijkste vorm van het huidige rassenconflict is, aldus het rapport. In het bijzonder richt de kritiek zich tegen Zuid-Afrika, de Verenigde Staten en tegen de NAVO.                                                                                    Het rapport zegt letterlijk: „Het groeiende nationale bewustzijn der volkeren in Azië en Latijns Amerika heeft het bedriegelijke masker van het gemene gezicht van het moderne militaire en economische imperialisme afgerukt. Overal in de wereld kan men strijd waarnemen, maar ook de activiteit van de reactionaire krachten is inmiddels toegenomen. De blanke minderheidsregeringen in zuidelijk Afrika hebben hun militaire macht uitgebouwd en gaan steeds gewetenlozer voort. Met behulp van de westelijke geallieerden, inclusief de NAVO en de Ver. Staten, alsmede met steun van enkele Latijns-Amerikaanse landen bouwen zij een arsenaal van vernietigingswapenen op, waarmee zij de wereld in een catastrofale rassen-oorlog kunnen storten", aldus dit Wereldraad-rapport.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.