+ Meer informatie

Boete geëist wegens belediging van joden

Lijn nazi's naar joden kwetsend

2 minuten leestijd

BREDA — Officier van justitie mr. J. Huijgen in Breda eiste woensdag wegens belediging van de joden 250 gulden boete tegen student in de rechten Wim S. (28) en H. van K. (26).

S. en Van K. verkochten in mei vorig jaar voor het Palestina Komitee in Breda kaarten met de afbeelding van een afschrikwekkende soldaat met een hakenkruis op de helm, door een lijnenspel verbonden met een soldaat met Israël op de helm geschreven. De Stichting ter bestrijding van het antisemitisme diende vorig jaar bij justitie een klacht in wegens smaad en belediging van het joodse volk.

Beide verdachten ontkenden woensdag dat zij het joodse volk zouden willen kwetsen. Van K.: ,,Die kaart is niet beledigend voor de joden of het joodse volk. Het gaat over de staat Israël. Er staan militairen op de kaart. Alleen een staat heeft de beschikking over militairen. Wij willen kritiek leveren op het optreden van de staat Israël.

Officier van justitie Huijgen meende dat de militair met het hakenkruis duidelijk representatief was voor Nazi-Duiteland. Uit de kaart kwam volgens hem naar voren dat de Israëlische soldaat tot dezelfde dingen bereid zou zijn als de Nazi's. Die combinatie vond de officier kwetsend voor de Joden.

Rekening houden
Na alle ervaringen uit het verleden is het begrijpelijk dat de joodse groep alarm slaat, aldus de officier. Hij meende dat anderen daar rekening mee moesten houden.

De advocaten van de verdachten meenden dat zolang er geen sprake is van roekeloze uitspraken een strafzaak geen enkel belang dient. Mr. Niholt: „Een strafrechterlijke veroordeling is een ontoelaatbare inperking van de vrijheid van meningsuiting."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.