+ Meer informatie

Bakoe bloedig strijdtoneel

Sowjettroepen hevig slaags met rebellerende Azeri's

3 minuten leestijd

MOSKOU — In de hoofdstad Bakoe van de Sowjetrepubliek Azerbeidzjan zijn plaatselijke nationalisten en Sowjettroepen die de stad willen pacificeren kort na middernacht in felle gevechten gewikkeld geraakt. Daarbij zijn volgens een woordvoerder van een Azerbeidzjaanse beweging veel mensen omgekomen en gewond.

De Sowjettroepen trokken de Azerbeidzjaanse hoofdstad binnen via de zee en over land. Ze begonnen de blokkades uit de weg te ruimen, waarmee Azerbeidzjaanse nationalisten de afgelopen dagen de door Moskou gezonden legertroepen hadden tegengehouden. Dit verklaarde Mahmoud Kesamanly van het Azerbeidzjaanse Volksfront telefonisch.


Hij zei dat er talloze slachtoffers zijn gevallen. „Er wordt van alle kanten geschoten en de bevolking probeert zich er in te mengen door voertuigen over de wegen te zetten", zei hij. „Al onze mensen zijn op straat". Op de achtergrond van het gesprek werd het geluid van geweervuur gehoord.


De Azerbeidzjaanse nationalisten hadden met behulp van de bevolking de stad de afgelopen dagen feitelijk in handen, hetgeen in Moskou door een hoge functionaris werd erkend.


Tweede Afghanistan


In Moskou werd gisteravond officieel op de televisie bekendgemaakt dat naast de al gestuurde extra troepen van 24.000 man nog meer militairen naar de republieken zullen worden gezonden, „gezien de verslechterende situatie".


De leiding van de communistische partij in Azerbeidzjan vaardigde gistermiddag een ultimatum uit om de blokkades uiterlijk 's avonds op te breken. Zo niet, dan zullen de troepen zich met geweld een weg naar het centrum van de stad banen, aldus de tweede partijsecretaris Victor Polanitsjko.


Maar volgens een woordvoerder van de nationalistische beweging in Azerbeidzjan, Foead Agajev, zijn de communistische leiders de macht in de republiek kwijt. „Wij controleren de situatie in de republiek. Onze mensen beheersen de voornaamste wegen en kruispunten. De meerderheid van de bevolking volgt de orders van het Nationalistische Volksfront", aldus Agajev.


De nationale Sowjettelevisie meldde gisteravond dat het oproepen van reservisten om de situatie in de Kaukasus onder controle te krijgen veel weerstanden oproept onder de Sowjetbevolking. Óp de televisie werden beelden getoond van een donderdag gehouden demonstratie in de Zuidrussische stad Krasnodar. Veel betogers protesteerden tegen „een tweede Afghanistan in de Kaukasus" en „het opnieuw vergieten van het bloed van onze kinderen". De opperbevelhebber van het Sowjetleger in het noorden van de Kaukasus probeerde de betogers gisteren gerust te stellen met de mededeling 

Ankara / Teheran


Armenpress berichtte gisteren dat in Jieel Armenië zelfverdedigingscomités en burgerwachten worden opgericht, waarvoor zich „tienduizenden scholieren en studenten vrijwillig hebben gemeld".


Ook is er vanuit het buitenland hulp aangekondigd voor de Armeniërs. Buiten de Sowjet-Unie verblijvende bannelingen van de verboden Armeense socialistische Dashnakpartij zeiden gisteren dat ze bezig zijn met het recruteren van vrijwilligers om tegen de Azerbeidzjanen te vechten. Volgens woordvoerder Henri Papazian hebben zich al honderden vrijwilligers gemeld in Marseille, Lyon en Parijs, waar tienduizenden mensen van Armeense afkomst wonen.


Nadat eerder Iran Moskou had gewaarschuwd geen geweld te gebruiken tegen de „gelovige Azeri's", gaf de regering van Turkije gisteren ook een verklaring af waarin „betrokkenheid met het volk van Azerbeidzjan" werd uitgesproken. De Turkse minister van buitenlandse zaken, Mesut Yilmaz, zei tegen het persbureau ANA dat de Turkse bevolking „een natuurlijke band voelt met de Azeri's die dezelfde taal en cultuur hebben". „Wij volgen de ontwikkelingen nauwgezet", zei Yilmaz.


Het Iraanse persbureau IRNA schreef gisteren dat de onrust in de Kaukasus zich razendsnel als een vuur in de islamitische wereld kan verspreiden wanneer Moskou geweld gebruikt tegen de Azeri's. Het persbureau hekelde westerse en Russische journalisten die de „gelovige Azerbeidzjanen" afschilderen als misdadigers en schurken.

Zie ook pag. 7: 'Het panturkisme leeft weer volop'

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.