+ Meer informatie

Marmereffect op bloempot

2 minuten leestijd

Mode is grillig. Enige tijd geleden waren witte bloempotten het einde, vensterbanken vol. Nu is dat voorbij. Weggooien dus die witte? Natuurlijk niet! Gewoon marmeren in een kleur die goed in het interieur past. Het kan zowel met geglazuurde als met plastic potten. Ook binnenpotten van aardewerk (nu terracotta geheten) zijn geschikt, maar moeten wel eerst wit worden geverfd.

Werkwijze
Materiaal: bloempotten, witte grondverf (bij roodstenen pot) en kwast voor grondverf, verf (moet te verdunnen zijn met terpentine, dus geen acrylverf), zes a zeven rol zijdevloeipapier of glad keukenrolpapier, wasbenzine, roerhoutje of plastic spateltje, dun (marterharen) penseeltje nr 0,1 of 2, jampotje. Rode terracotta potten wit verven. Roer de gekleurde verf goed met het roerhoutje. Veeg het houtje af aan een prop papier en wrijf met de prop een deel van de pot in. Het ingewreven deel meteen daarna deppen met een andere prop, waarop een scheut wasbenzine zit. Dep het geverfde oppervlak tot er een kringenpatroon ontstaat, marmerachtig. Wrijf daarna het volgende deel van de pot met verf in en dep weer met wasbenzine. Is de hele pot zo gemarmerd, dan moeten de adertjes getrokken worden. Gebruik hiervoor het fijne penseeltje. Bekijk de afbeelding goed om te zien hoe de lijntjes moeten verlopen. Trek ze van de onderkant naar de bovenkant en laat ze zoveel mogelijk dezelfde kant uit lopen. Laat na het trekken van de adertjes de pot goed drogen. Vernis hem met hoogglans- of zijdeglansvernis. Bij hoogglans zal de kleur wat dieper en glanzenden bij zijdeglans wat matter worden. Dit en nog veel meer idee├źn ter versiering van potten zijn te vinden in "Prachtige potten" door Pien Lemstra; een hobbywijzer van ultg. Gantecleer, DeBllt, 1994;32 blz.,/9,50.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.