+ Meer informatie

Begin nog scherper in nieuw interview

Ik ben verheugd over de kleine storm

2 minuten leestijd

JERUZALEM/BONN/PARIJS — Pemler Begin, van Israël heeft woensdag in een interview, dat vandaag in zijn geheel wordt uitgezonden, verklaard „zeer verheugd" te zijn over de „kleine storm", die hij met zijn eerste aanval van zondag op de Franse president en

Plecht voorbereid

bondskanselier Schmidt had weten te ontketenen.

De kansen van Begin's Likoed-par'tijblok voor de verkiezingen bleken woensdag gekeerd, maar hij zei dat zijn uitlatingen niets met verkiezingen te maken hadden én dat hij dezelfde dingen zou zeggen „of wij ons nu vier maanden, zes maanden of vier dagen voor de verkiezingen zouden bevinden",

„Ik vergeef het nooit"

„Om u de waarheid te zeggen heb ik misschien een speciale instelling tegenover datgenen wat het Duitse volk ons heeft aangedaan en dit is niet slechts een persoonlijke of subjectieve kwestie". „Ik weet hoe mijn moeder, mijn vader, mijn broer en t\yee neven — van wie een vier jaar oud en de andere vijf — de dood in gingen. Ik heb het Duitse volk als geheel niet vergeven. Ik zal het nooit vergeven", zo zei Begin.

Schmidt, zo zei hij, was een „goed soldaat" geweest, die zich tot zijn gevangenneming door de Britten aan de eed van trouw aan de führerhad gehouden.

Giscard d'Estaing, zei Begin in het interview, heeft, zoals bekend, helemaal geen principes, afgezien yan die om wapens te leveren aan de Arabieren en olie van hen te kopen. ,,Ik weet dit uit beste bronnen. Hij is bereid elk soort wapen te leveren inbegrepen de meest dodelijke, aan Irak zowel als Libië, na , de overrompeling van Tsjaad. En dit alleen maar om olie te krijgen, iets anders interesseert hem niet", aldus Begin.

Parijs en Bonn zwijgen

Schmidt zowel als de Franse president heeft zelf nog niet gereageerd op de aanvallen. Bonn en Parijs lieten woensdag via woordvoerder overigens wel weten er het zwijgen toe te willen doen. Bonn omdat er, zoals regeringswoordvoerder Kurt Becker zei, met de resolute afwijzing van maandag genoeg is gezegd en Bonn niet aan een „escalatie van woorden" wil beginnen. Parijs zei in een officiële verklaring, dat de Franse regering niet wenst te reageren vanwege de toon van de heer Begin, die ongebruikelijk is'in de internationale omgang.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.