+ Meer informatie

Bemiddelingspoging in kwestie De Dreef

Uitkomst kort geding zes groepsleiders

2 minuten leestijd

ZWOLLE (ANP) - Er zal een deskundige op het gebied van arbeidsverhoudingen worden aangesteld om te bemiddelen in de kwestie De Dreef. De deskundige zal moeten bekijken of er een basis is voor terugkeer van de zes dissidente groepsleiders van dit justitiële jongerenopvangtehuis. Aan mr. Van Veen, adjuncthoofd van de juridische dienst van de FNV, zal gevraagd worden de rol van deskundige op zich te nemen.

Dit is de voorlopige uitkomst van een kort geding dat de zes groepsleiders gisteren hadden aangespannen tegen hun werkgever, de Dr. Wouter Lourens Slot Stichting, tevens exploitant van De Dreef. Aanleiding voor hun gerechtelijke stappen vormde de hernieuwde op-non-actiefstelling van 18 november.

Het voorstel tot benoeming van een deskundige kwam van de president van de rechtbank, mr. F. C. Fliek. De deskundige moet hem, als het kan binnen veertien dagen, adviseren over de vraag of er een basis tot herstel van de samenwerking tussen partijen mogelijk is.

De groepsleiders werden medio september op non-actief gezet, nadat zij op 2 september hadden, meegewerkt aan een tv-reportage van de AVRO. Hierin hadden zij mishandelingen van de door Justitie op De Dreef geplaatste pupillen aan de kaak gesteld. Een kort geding om de opnon-actiefstelling ongedaan te maken volgde, maar hun eis werd afgewezen. De kantonrechter, gevraagd om ontbinding van de arbeidsovereenkomst, weigerde dit op 8 november. Hij vond dat beide partijen eerst met elkaar om de tafel moesten gaan zitten om te zien of de breuk nog te herstellen was.

Machtsgreep

Volgens het bestuur is er een serieuze poging gedaan, maar weigerden de zes mee te werken aan een haalbaarheidsonderzoek. Dit was reden voor de hernieuwde op-non-actief-stelling. De groepsleiders daarentegen wilden direct weer aan het werk. Zij weigerden hun medewerking aan bemiddeling, omdat zij niet wilden praten over öf zij weer aan het werk zouden kunnen gaan, maar alleen over het wanneer. Het nu aangenomen voorstel tot bemiddeling moet die impasse doorbreken. „Zonder deskundige begeleiding is geen gesprek mogelijk, denk ik", stelde Fliek.

Als derde partij mengde zich een groep van veertig (van de 62) andere werknemers van De Dreef in het kort geding. Zij stellen dat de groep van zes een greep naar de macht heeft willen doen. „Wat hen betreft is dit hoofdstuk afgesloten", stelde advocaat mr. G. E. J. Hendriksen namens hen. Overigens wilde ook hij later wel aan de bemiddelingspoging meewerken. OMDAT MODE VOOR HEM EN VOOR HAAR REPRESENTATIEF MAG ZIJN

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.